Богатите държави изразходват неоправдано много ресурси на планетата, като застрашават така живота и на останалите. Това съобщава в годишния си доклад за изразходване на ресурсите на планетата на УНИЦЕФ.

Според специалистите, ако всички живееха като богатите общества, щяха да харчат ресурсите на 2,9 планети като Земята. Най-разточителни в това отношение са жителите на САЩ, Канада, Люксембург – те харчат ресурсите на 5 планети като Земята, а германците използват ресурсите на общо 3,3 планети. 

Целта на изследването е да се види кои държави успяват да създадат зравословна и екологично чиста среда за отглеждане на децата си. Сред изследваните фактори са замърсяването на въздуха, замърсяването с пестициди, концентрацията на олово в кръвта на децата, приносът на държавите към замърсяването на природата и промяната на климата, производството на електроотпадъци.

Богатите държави създават с високата си консумация рискова среда за собствените си деца, но и унищожават природата и ресурсите на децата в други точки на планетата, посочва още УНИЦЕФ. Други големи разхитители са Австралия и Белгия.