Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Традиционно шествие за 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - събра в центъра на столицата политици, студенти и множество обикновени граждани.

То започна от площад "Независимост" в 10,30 ч и тръгна по жълтите павета. Както винаги, финалът бе на паметника на Светите братя пред Народната библиотека, където шествието пристигна малко след 11 ч.

Там, по случай 130 години от създаването на химна "Върви, народе възродени", бе изпята за пръв път пълната му версия от детски хор - всички 14 куплета.

То бе водено от министър-председателят Кирил Петков, председателят на парламента Николай Минчев и образователният министър Николай Денков.

По-рано днес Петков пусна обръщение към българите по случай празника:

"Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар - писмеността. Онова „А“ и „Б“, което днес ползват над 200 милиона души. Онази азбука, чрез която оставяме най-ярката следа в световната история. Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи!“ каза Петков.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.