Нов руски крайцер е влязъл в Черно море и в това украински представител видя прегрупиране на силите на черноморския флот на Москва.

"В Черно море се извършват прегрупиране и маневри на съответните сили на Черноморския флот на Руската федерация. Към тях се присъедини крайцерът "Адмирал Макаров", каза говорителят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук, цитиран от агенция "Укринформ".

Русия загуби флагмана на черноморския си флот "Москва", който потъна, след като беше улучен от украински противокорабни ракети "Нептун" на 13 април т.г.

 
Този успех на украинските войски отне на Русия основна бойна единица, позволяваща ѝ да обстрелва Украйна откъм Черно море и да осигурява огнева поддръжка на действията на руската армия в Южна Украйна.

"Адмирал Макаров", споменаван от някои източници и като фрегата, досега е бил част от руската военноморска групировка в Средиземно море.

Спуснат на вода в Балтийско море през 2015 г., корабът е въоръжен с ракетна система за самозащита „Щил-1“, крилати ракети „Калибър-НК“, установка А-190 с калибър 100 мм, реактивна система за залпов огън, торпеда и зенитна артилерия. Може да носи и хеликоптер Ка-27.