Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Украинският промишлен регион Донбас е напълно разрушен от руските атаки, заяви президентът Володимир Зеленски в поредното си обръщение, съобщи БНР. 

Съединените щати обявиха, че ще предоставят на Киев нова пратка военно оборудване за 100 милиона долара. Преди това Сенатът одобри финансова помощ за Украйна на стойност 40 милиарда долара - за оръжейна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна.

Част от безвъзмездната подкрепа е предназначена за източноевропейските членки на НАТО, които изпращат стари съветски оръжейни системи, бойна техника и боеприпаси на Киев. Одобрението в Сената премина с 86 гласа "за". Всичките 11 "против" - на сенатори републиканци.

Президентът Володимир Зеленски благодари на Вашингтон за гласуваната финансова помощ за страната му и определи средствата като подкрепа за демокрацията в целия регион.

В 86-я ден на войната Зеленски изрази увереност, че руските военни действия ще бъдат предмет на съдебен процес за геноцид.

Откакто се изтеглиха от районите край Киев, руските сили се опитват да завладеят допълнителна територия в Донбас, състоящ се от сепаратистките региони Донецк и Луганск.

Има постоянни удари в региона на Одеса, по градове в Централна Украйна, каза още Зеленски. Русия е засилила офанзивата си в Донецк, съобщиха и от генералния щаб на украинските въоръжени сили, като обвиниха Москва в поредните убийства на цивилни.

Американският президент Джо Байдън изрази пълна подкрепа за присъединяването на Финландия и на Швеция към НАТО. На среща в Белия дом с финландския президент Саули Ниинистьо и премиера на Швеция Магдалена Андершон, Байдън отбеляза,  че Съединените щати ще направят всичко, за да предотвратят евентуална агресия двете страни, докато тече процесът по ратификация на присъединяването им.

Засега само Турция се обяви против. Президентът й Реджеп Ердоган обвинява Стокхолм и Хелзинки, че били убежища на кюрдски терористи и поддръжници на неуспешния опит за преврат в Турция преди 6 години. Финландският президент и шведската премиерка декларираха готовност за преговори с Анкара.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.