Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Риалити форматът "Ергенът" в ефира на бТВ, бе основна тема на първото заседание на обновения състав на Съвета за електронни медии (СЕМ). Това става ден преди финала на шоуто.

Новата председателка на СЕМ Соня Момчилова определи този формат като "интелектуален холокост". Тя поиска санкции за медийния доставчик.

Над две десетилетия преди да заеме поста на председател на СЕМ, Момчилова бе сценарист на студентска програма „Ку-ку“, за които написа текстове като "Мама на тати не дава", "Под мостовете съм сложил тротил" и "Ще ти скъсам г*за".

Членовете на регулатора обсъдиха доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи", който информира, че в СЕМ са постъпили 44 писма на зрители, които осъждат предаването заради "пошлото, сексистко, унизително и обидно за жените и легитимиращо балканския мачизъм съдържание".

Докладчикът отбеляза, че според зрителите форматът разпространява отвратителни послания, а освен това и излъчва кадри на психологически тормоз и прекомерна употреба на алкохол.

Членката на СЕМ Габриела Наплатанова, която бе назначена наскоро от президента Румен Радев, като преди това бе репортер в бТВ, заяви, че телевизията има функция да забавлява, а в други медии са минавали по-скандални предавания.

Пролет Велкова, която бе излъчена от квотата на парламента и номинирана от "Демократична България" коментира, че СЕМ няма право да се замесва в съдържанието на предаването, но се съгласи с почти всички критични оценки към него. Тя предложи да се напише писмо със становище каква е оценката на СЕМ за този формат.

Симона Велева също коментира, че такъв тип ценности могат да повлияят негативно на подрастващите.

Според Момчилова телевизията не е само източник на забавление и утвърждава поведенчески модели. Този формат демонстрирал "ориенталщина", "кичозен хедонизъм" и "напудрено епикурейство".

Момчилова допълни, че мерки ще бъдат взети и за необозначеното продуктово позициониране в първите епизоди на формата..

В крайна сметка след поредицата изказвания членовете на СЕМ решиха да повдигнат обществена дискусия и да се срещнат с медийния доставчик.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.