Парламентът не освободи зам.-шефа си Мирослав Иванов. Такова искане бе внесено от "Възраждане", ГЕРБ и ДПС. 81 депутати бяха "за" , 129 "против".

Дебатът продължи повече от 3 часа. В началото на дебата Радомир Чолаков (ГЕРБ) призова Иванов да си подаде оставката сам или да бъде оттеглен от "Продължаваме промяната".

"Ако г-н Мирослав Иванов си мисли, че сядайки на стола става началник на г-жа Атанасова, г-н Карадайъ или на г-н Костадинов, той не е за това място", каза Чолаков.

Председателят на парламента Никола Минчев защити Иванов. Според него в мотивите за исканата му оставка няма никакви описани нарушения. Той даде примери, когато Иванов е нарушавал правилника, като не е прекъсвал представители на опозицията, когато те надвишават времето.

"Ролята на председателя на парламентарна група е значима и отговорна. Той е капитана на отбора. Декларацията на Атанасова от 10 минути продължи над 12 минути. Има ли формално основание да прекъсне - има. Не го направи.

Правилно ли не го направи - да. Това е духа на уважение. към парламентаризма. Все пак председателите на парламентарни групи не могат да се изказват по начин, който не съответства на правилнка. Капитанът може да говори за съдията, но му свирят фал за същите нарушения", каза Минчев, тъй като един от поводите за исканата оставка бе факта, че Иванов е отнел думата на шефката на парламенарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

И допълни, че опозицията често взема думата по процедура, но злоупотребява с правилника и изразява отношение.

"Буквата е спазена. Защо се говори и за дух на закона? Духът на нашия закон произлиза от духа на нашата институция. Словото е нашето оръжие. И ако се злоупотребява с процедурата да си дадем сметка, че това е в следствие на правен вакуум".

Това каза Йордан Цонев (ДПС). Той изтъкна, че депутатите не могат да отговарят на остри дуплики.

"Народният представител да говори, това трябва да бъде стимулирано. Когато ни се отнеме думата започваме да се бием. Духът на нашия правилник е кротко, със забележки, но да оставим говорещия да говори", коментира Цонев.

Искрен Митев ("Продължаваме промяната") се обърна към ГЕРБ.

"Българските граждани ви отнеха думата, не Мирослав Иванов."

Тома Биков (ГЕРБ) отговори:

"Българските граждани са ни пратили тук да защитаваме техните интереси. И Ленин и Пол Пот са дошли с добри намерения".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че в парламента живее Конституцията.

"Кога може да се отнема думата е важна тема? Особено но председатели на групи, особено на опозицията? Да е ясно, че не бива да им се отнема думата, не стои добре това. ГЕРБ са добра опозиция. Г-жа Атанаосова е динамична, има енергия", каза Иванов.

Той обаче изтъкна, че харесва характера на Иванов, особено в контекста на това, че каквито и закони да се напишат, в крайна сметка най-важното е кой и как ги прилага.

"Аз харесвам неговия характер, той е задълбочен, държи на спазването на правилата, това му носи главоболия. Има способноста да му стане неудобно, когато от мнозиството правим глупости. Той има характера да бъде зам.-шеф на паламента", каза Иванов.

В дебата прозвучаха и сравнение за това колко е лесно да си футболен съдия в Шампионската лига, където футболистите са дисциплинирани, и колко е трудно да съдийстваш в българската "В" група, където винаги има проблеми и съдията се чуди кой от тях да овладее.

"Проблемът е на ГЕРБ, че дълго време бяха превзели държавата, сега парламентаризмът се завърна и те трябва да се съобразяват".

Това каза Венко Сабрутев ("Продължаваме промяната").

"Може аргументите да са изрядни от формална гледна точка. Дебатът не е за вашата персона. Дебатът е за друго - за смисъла защо сме в тази зала. Ако запушите устата на един, вие запушвате устата на няколко хиляди души, които са гласували за него. Опасна тенденция".

Това каза Томислав Дончев (ГЕРБ).

"Когато няма мотиви, няма и дебат по същество. Първи се е подписал Костадин Костадинов, после Атанасова и Карадайъ. Шефът на "Възраждане" се е загрижил за отношението към шефа на ПГ на ГЕРБ. Това ви е репетицията за вот на недоверие, но ви е страх да го поискате".

Това каза шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

От "Има такъв народ" също заявиха, че подкрепят Иванов. Според Тошко Йорданов той е постъпил правилно и мъжки като е отнел думата на Атанасова.

В края думата взе самия Иванов и определи дебата като "политическа демагогия".

"Аз лично се чувствам неудобно, че загубихме толкова много пленарно време. Винаги съм се старал да спазвам буквата и духа на закона. Тези аргументи са несъстоятелни.

Депутатите са 240, никой не може сам да определя поведението, то зависи от тяхното възпитание, от техния морал. Не аз карам 15-20 депутати да блокират работата на Народното събрание", каза Иванов.

Той все пак се извини на Атанасова, ако тя се е почувствала обидена. Но заяви:

"Духът на парламентаризма не е анархия, не е безкрайни своеволия и нарушаване на правилника".