Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавната петролна компания, която бе създадена от предишното правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти, да бъде закрита. Такова решение взе днес на своето заседание Министерски съвет.

Предложението за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси ще бъде внесено в Народното събрание, а окончателното решение ще бъде взето от депутатите. 

Все пак е почти сигурно, че ДПК ще бъде ликвидирана. Преди време такова искане имаше от един от коалиционните партньори в управляващото мнозинство - "Демократична България". 

Според днешното решение на МС, направените анализи сочат, че "съществуването на Държавното предприятие „Държавна петролна компания" (ДП ДПК) е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България."

частието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДП ДПК да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. Реалистична икономическа ефективност също не може да бъде аргументирана, поради факта че навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал.

В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. В този контекст амбициите за създаване на ДП ДПК с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства", пише още в решението. 

Припомняме, че идеята за създаването на такъв петролен държавен мастодонт дойде от бившите министри Владислав Горанов и Емил Караниколов. Според тяхната идея компанията трябваше да е със статут на държавно предприятие, а не на търговско дружество по смисъла на закона. Тоест - няма право да формира или да преразпределя печалба.

Предприятието също така нямаше да подлежи на приватизация - това бе изрично записано в проектозакона за промяна на Закона за държавните резерви и военновременните запаси, чрез който се урежда статутът й.  Държавният мастодонт не може и да фалира - срещу него не може да се образува производство за несъстоятелност.

Освен да поеме грижата за запасите, бе предвидено и компанията да може да участва на пазара на горива на дребно с до 100 бензиностанции. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.