Украински специалисти са открили, че руските танкове са сглобявани с помощта на полупроводници от кухненска техника, най-вече перални.

Това съобщи министърката на търговията на САЩ Джина Раймондо в изслушване пред Сената. Тя даде този факт като пример, че санкциите срещу Русия вече действат.

„Имаме доклади от Украйна, че руското въоръжение е оборудвано с чипове и полупроводници от перални и миялни машини, както и от хладилнци, посочва  Раймондо. - Целта ни беше да спрем използването на технологии от руснаците, които могат да им помогнат да се въоръжават.“

Тя докладва също така, че експортът на технологични продукти и технологии от САЩ към Русия е намалял с почти 70% от края на февруари.

Според американското разузнаване Русия има проблем с технологичните продукти още преди войната. Затова тя е внасяла кухненска техника уж за вътрешния си пазар, а е използвала части от нея в производството на оръжие. Най-вече полупроводници са влезли в употреба за тази цел. Липсата им - започнала още в началото на пандемията, е световен проблем за телефони, компютри, автомобили, други машини...

Но и санкциите показват своето действие, тъй като с тях в Русия вече не се внася битова електроника. Липсата на полупроводници е един от най-големите проблеми за руската оръжейна индустрия.