Американският гигант в бързото хранен МакДоналдс обяви окончателното си изтегляне от руския пазар. Компанията ще продаде целия си бизнес в страната, който включва цели 850 ресторанта. В тях работят над 62 000 души, съобщи днес AP. 

Като основна причина за напускането е посочена "хуманитарната криза, причинена от войната". Представителите на МакДоналдс казват, че оставането в Руската федерация вече не отговаря на ценностите на компанията. 

Припомняме, че базираният в Чикаго гигант обяви още през март, че "временно" затваря ресторантите си в Русия, но и че продължава да плаща на служителите си. Сега явно е постигнато съгласие, че временното ще бъде постоянно. 

Към момента потенциален купувач на активите на компанията не е обявен, но от там заявиха, че ще изискват от новите собственици да продължат договорите на всички работниците. Като трудно решение описа ситуацията главният изпълнителен директор Крис Кемпчински, според който това е така заради "отдадеността и лоялността към Макдоналдс" на служителите в страната. 

"Ние обаче имаме ангажимент към нашата глобална общност и трябва да останем непоколебими в нашите ценности", продължи той в специално изявление.