"Всичко това, което постигна клубът, е заради любовта на хората, труда на футболистите и с нашата подкрепа. Всичко за тези 13 години сега се върна.”

Това заяви старши треньорът на “Левски” Станимир Стоилов след спечелването на купата на България с 1:0 на финала срещу ЦСКА-София.

“Върнах се амбициран, за да спасим “Левски”. Всичко, което направихме, е да върнем любовта. Този отбор върна уважението към “Левски”, добави той. - Такава любов, уважение и подкрепа от хората не може да не даде резултат. Работим честно и почтено в името на клуба. Градим отбор с трофей. Имаме купа за десерт. Ще празнуваме и ще играем за публиката.”

“Трудно мога да обещая надграждане. Дано намерим решение на нашите си неща. Трудно може да се говори за надграждане в този момент”, добави Стоилов по повод привличане на нови и по-добри футболисти с цел вдигане на нивото.

"Усещането е фантастично, победихме. Това най-вече го заслужават феновете и треньора. Изстрадахме този успех. Всеки мач за нас е финал в последните три месеца. “Левски” е отговорност и ангажимент. С тази идея се живее 24 часа. Заслугата за този успех е на феновете и треньора”, рече героят Илиян Стефанов - завърнал се юноша на клуба, който вкара победния гол.

След това той, подпомогнат от свои съотборници и слезли на терена фенове, отряза мрежата на вратата към сектор Б.

"Дойдох в един много тежък момент, когато никой не искаше да дойде в Левски. А аз дойдох, за да взема купата. Това го бях казал само на най-близките си. Респект за ЦСКА и за феновете им, но днес ние заслужихме купата.

Никога не съм играл пред такива фенове като нашите, а съм печелил много купи в кариерата си, включително и тази на Русия", каза Георги Миланов.

"С идването си Станимир Стоилов преобрази отбора. Даваме сърце и душа. Ние сме едно цяло - фенове, отбор, ръководство. Искаше ми се да зарадваме тези фенове с купата. Аз също съм от феновете и съм страдал заедно с тях през годините. Сега ще направим една добра подготовка и се надявам, че през следващия сезон ще постигнем нещо още по-голямо", постави си като цел Миланов.

"Не спряхме да вярваме и не спряхме да работим, заради което стигнахме дотук", завърши халфът.

"Нямам думи. Това беше най-големият мач в моята кратка кариера. През последните две години преминах през доста трудности, но сега сезонът завършва по невероятен начин, каза Филип Кръстев. - Тази година в чужбина беше изключително трудна. Мъри Стоилов повярва в мен. Благодаря и на Лоран Батле, който не ми позволи да се наложа във Франция, но ми осигури мотивация.

Винаги водим битки, които са индивидуални. Преминах през много трудни мигове. Левски е най-големият клуб в България, чувствам се добре тук."

В ЦСКА-София приеха поражението спортсменски

"Не бяхме достатъчно добри. “Левски” ни надигра. По-добрият отбор спечели, макар и след рикошет, рече старши треньорът на ЦСКА-София Алън Пардю. - Знаехме, че “Левски” ще играе с тази схема, но те просто заслужаваха да спечелят този мач.

Съжалявам за феновете, не играхме добре. Няма как да се насладиш на атмосферата, когато си загубил. Има много работа за вършене. Нека да осмислим този двубой и тогава ще говорим за моето бъдеще.”

Последното явно подсказва, че Пардю може и да не е старши треньор на ЦСКА-София през новия сезон - независимо, че наскоро бе обявено, че той остава за постоянно. 

Доста самокритичен бе защитникът Иван Турицов.

"Напълно заслужено “Левски” спечели финала. Няма как да спечелим без нито един точен удар за 90 минути. Не мога да си обясня защо нямаше агресия в такъв мач, финал за купата, пред 40 000 по трибуните, коментира той.

Направихме фатална грешка за техния гол. Точно тези грешки в такъв мач обръщат каручката и това повлия на крайния изход. Всички явно не бяхме подговени за този мач. Опитахме да спечелим, но не знам какво се обърка. 

Аз лично знам какво означава този финал и какво означава дербито, за другите не мога да коментирам. Пардю е работил в Англия на топ ниво, изключителен треньор, за мен това е нашият човек. Треньорските рокади също повлияха до някаква степен, но това не е основната причина за загубата.

Не съм спал тази нощ, адреналинът ме държи, знам колко искаха и феновете победата, но не се получи. Извинявам се на феновете, каквото и да кажа ще бъде ще е малко. Разочаровахме ги. Нищо не спечелихме, сезонът е провал", завърши Иван Турицов.