Поширано пиле в кремообразен къри сос: Анджела Ууд с гордост си спомня ястието, сервирано за коронацията на Елизабет Втора през 1953 г., превърнало се в класика на британската гастрономия и за чието създаване тя е помогнала, пише Франс прес, информира БТА. 

Предлагано като готово ястие в супермаркетите, като пълнеж за сандвичи или като вариация в готварските книги, "коронационното пиле" (coronation chicken) или "пилето на кралица Елизабет" се е превърнало в неразделна част от кулинарния пейзаж на Обединеното кралство. 

"Рецептата обаче не е същата, това е просто майонеза, към която е добавено малко къри", споделя 89-годишната Анджела Ууд от дома си в Кимболтън, Кембриджшър, като не крие, че тези модерни версии искрено я забавляват.

Анджела е на 19 години, когато като ученичка в "Кордон Бльо" в Уинкфийлд, близо до замъка Уиндзор, получава задачата да усъвършенства рецептата, създадена от директорката на кулинарното училище Констънс Спрай, която трябва да организира банкета за чуждестранните високопоставени гости след церемонията по коронацията на 2 юни 1953 г. 

Елизабет Втора, която на 21 април стана на 96 години, се възкачва на трона на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си, крал Джордж Шести. Датата бележи началото на рекордното ѝ за британски монарх властване. 

"Трябваше да е леко пикантно, но не прекалено, за да се хареса на всички". Друго ограничение беше, че ястието трябваше да бъде приготвено предварително, следователно трябваше да е студено", разказва Анджела Ууд. 

"Колкото до съставките, те трябваше да са лесно достъпни в Обединеното кралство. Вносът на храни все още беше ограничен - дори за кралски банкет, а порционите, наложени по време на Втората световна война, все още не бяха напълно отменени", допълва тя. 

След като получава задачата, Анджела Ууд се захваща с готвене, като експериментира "два или три пъти седмично, в продължение на три или четири седмици".

"Непрекъснато варяхме пилета, добавяйки или премахвайки съставки, търсейки правилния баланс", спомня си тя. 

Ууд показва оригиналната рецепта, публикувана в старо издание на "Готварската книга на Констънс Спрай" - поширано пиле с букет гарни, а за соса - редукция от нарязан лук, къри на прах, доматено пюре, червено вино и лимонов сок, добавени към майонезата, и леко разбита сметана с пюре от кайсии. 

Понякога я питат защо не е използвала манго, както в много актуални рецепти.

"Е, нямахме манго, цедено кисело мляко и такива неща. Днес хората добавят какво ли не", отговоря тя.  

По тази причина се е ползвало и къри на прах - къри пастата, която сега се намира във всеки британски супермаркет, е била неоткриваема в Англия след ВСВ.

В менюто от онова време, написано на френски, ястието се нарича "Пиле кралица Елизабет" (Poulet Reine Elizabeth). То е поднесено на 350 чуждестранни високопоставени гости с оризова салата, гарнирана с грах и билки. Преди него е сервирана доматена супа с естрагон и речна пъстърва, а за десерт - ягодов галет. Всичко това е "полято" с вино от Мозел и шампанско.

Превратностите на живота не позволяват на Анджела Ууд да упражнява професионално готварските си умения. Все пак тя понякога приготвя известната рецепта заедно с дъщеря си, просто за забавление. 

Ууд допълва, че за нея е "чест" да е помогнала за създаването на тази британска класика. 

По случай 70-годишния платинен юбилей от възкачването на Елизабет Втора на трона, който ще бъде отбелязан с четиридневни празненства в началото юни, британците са поканени да измислят десерт за кралицата в рамките на конкурс. 

"Удивително е как "коронационното пиле" издържа тестовете на времето и се надявам, че ще бъде същото и с десерта", казва Анджела Ууд, защото Нейно Величество е имала "най-невероятното управление" и е "посветила целия си живот на страната".