След като ЕК анонсира днес отказ за целия Съюз от руския петрол в рамките на шест месеца, ето как реагираха някои от страните членки:

Унгария не може да подкрепи предлаганото от ЕС ембарго върху вноса на руски петрол, тъй като това ще разруши енергийната й сигурност, каза министърът на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс. 

"Пакетът санкции на Брюксел ще забрани петролните доставки от Русия за Европа със сравнително кратко предизвестие. В случая на Унгария - до края на годината", посочва Сиярто във видео, публикувано във "Фейсбук".

Министърът допълва, че Унгария не може да подкрепи мерките в сегашния им вид.  

Будапеща може да одобри тези мерки, само ако вносът на петрол от Русия по петролопроводи бъде изключен от санкциите, каза Сиярто. 

Словакия иска 3-годишен преходен период за постепенно отказване от руския петрол, заяви икономическият министър Рихард Сулик. 

Страната получава почти всичките си количества вносен петрол от Русия, най-вече по тръбопровода от съветско време "Дружба", и заедно с Унгария настоява за изключение от планираното от ЕС петролно ембарго. Мерките, разработвани от Европейската комисия, предвиждат поетапен отказ от руския петрол в рамките на шест месеца, а от преработени петролни продукти - до края на годината. 

"Съгласни сме с тези санкции, но заявяваме, че имаме нужда от преходен период, докато се адаптираме към ситуацията. Това, което се обсъжда днес, е продължителността на преходния период", посочи Сулик. 

По думите му по-дълъг период ще даде време за осигуряване на алтернативни източници. 

Според източник на Ройтерс Унгария и Словакия ще могат да продължат да купуват руски петрол до края на 2023 г. съгласно действащите договори. 

Чехия ще подкрепи въвеждането на ембарго, ако й бъде предоставен преходен период от 2-3 години, посочи премиерът Петър Фиала, цитиран от ТАСС. 

Страната планира през това време да работи по увеличаване на капацитета на петролопроводите, по които ще доставя черно злато от алтернативни източници. 

Чехия е сред членките на ЕС, които са най-силно зависими от руския петрол. Според местни медии от Русия идват 99 процента от количествата, необходими на чешките потребители. Фиала неотдавна заяви, че зависимостта на страната от руската суровина е над 90 процента.  

Дания и Финландия подкрепят предложенията на Еврокомисията за санкционни мерки срещу руския петрол, заявиха премиерите на двете страни на пресконференция в Копенхаген. 

"Съучастник в престъпленията"

Страните от ЕС, които отказват да подкрепят налагането на ембарго върху вноса на руски петрол, ще бъдат съучастници на военни престъпления, каза днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес.

"Ако една страна в Европа продължава да се противопоставя на ембарго върху руския петрол, тогава ще има основателни причини да се каже, че тази страна е съучастник в престъпленията, извършени от Русия на украинска територия", заявява Кулеба на видеозапис, който публикува в Туитър.