Един генерал и двама войници бяха убити при първия атентат в Саудитска Арабия, след като тя се присъедини към предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД), съобщи в. "Гардиън".

Нападението бе извършено на границата с Ирак. Вътрешното министерство в Рияд заяви, че то е дело на "терористични елементи", без да спомене името на конкретна групировка. Най-вероятно обаче извършителите са джихадистите от ИД, която владее значителни територии в Ирак и Сирия.

Ислямистите стреляли по граничен патрул в селището Ал Суаиф. Граничарите отвърнали на огъня и убили двама или четирима от нападателите. Докато саудитците убеждавали други двама терористи да се предадат, единият от тях взривил колан с експлозиви, с който бил препасан. Загинали двама войници и придружаващият ги генерал Уда ал Белави - командващ Северните гранични сили на Саудитска Арабия.

Терористичната атака става на фона на тревогите в кралството за състоянието на крал Абдулла. Монархът, за когото се предполага, че е на 91 г., постъпи на 3 януари в болница с бронхопневмония. Престолонаследникът принц Салман бин Абдулазиз ал Сауд, който е племеник на краля, пък наближава 80 г. и също не е в цветущо здраве.

Днес някои ислямски сайтове разпространиха новината, че крал Абдулла е починал. Официален Рияд не е реагирал на новината досега. Тази сутрин обаче престолонаследникът принц Салман увери министрите, че монархът се чувства добре.