Единственият начин да бъде постигнат мир в Украйна е да бъде възстановен суверенитета на Киев над цялата територия на страната, заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в публикувано вчера интервю за китайската информационна агенция Синхуа, информира БТА.

Кулеба заяви, че процеса на преговорите между Украйна и Русия е станал много по-труден след срещата в Истанбул.

"Да, в настоящия момент мирните преговори между Украйна и Русия вървят много трудно", каза той.

По неговите думи на срещата в Истанбул украинската делегация е предложила проект за международни гаранции за безопасността на Украйна. Руската страна е приела предложението за допълнително проучване.

Кулеба каза, че Украйна се надява да получи гаранции за безопасността си от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, включително и от Китай.

"Ние предлагаме Китай да стане един от гарантите за безопасност на Украйна - това е знак на нашето уважение и доверие към КНР", заяви украинският външен министър.

Той също така благодари на китайския Червен кръст за хуманитарната помощ, която е оказал на Украйна и отбеляза, че страната му изпитва изключителна нужда от подобна подкрепа.

"Възползвам се от случая, за да помоля китайската страната да продължи да ни оказва подкрепа", добави Кулеба.

Украинският президент Володимир Зеленски премина на руски в еженощното си видеообръщение, за да призове руските войници да откажат да се бият в Украйна и каза, че дори техните генерали очакват десетки хиляди от тях да умрат, предаде Асошиейтед прес.

Зеленски каза, че Русия набира нови войници "със слаба мотивация и малко боен опит" за бойните единици, които са понесли тежки жертви в началото на войната, така че тези съединения да бъдат хвърлени обратно в битката. Той заяви, че руските командири много добре разбират, че хиляди войници ще умрат и хиляди ще бъдат ранени през идните седмици.

"Руските командири лъжат войниците си, когато им казват, че могат да бъдат подведени под сериозна отговорност, ако откажат да се бият и не им казват, например, че руската армия подготвя допълнителни хладилни камиони за съхраняване на телата. Не им казват за новите загуби, които генералите очакват", каза Зеленски късно вчера.

"Всеки руски войник все още може да спаси собствения си живот. По-добре е да оцелеете в Русия, отколкото да загинете на наша земя", добави той.