Бившият военен министър и още по-бивш служебен премиер Стефан Янев пусна днес подробно възвание, с което обяви създаването на новата си партия. В него той "разкри" и името ѝ - "Български възход". В обръщението се говори за кризи, изваждане от дъното и въобще готовност за пореден спасител. 

Името на бъдещето политическо отроче на генерала, който като министър упорстваше да нарича нападението над Украйна "военна операция", предизвика някои коментари из социалните мрежи. И някои предложения за други възможности как да се казва партията. 

"Български възход" като специална операция "Копейкин с приемливо лице".

Така карикатуристът Христо Комарницки синтезира същността на проектопартията на Стефан Янев.

"Язък, очаквах нещо по-така - "Путинисти без граници", например", предложи политологът Даниел Смилов.

С по-късна добавка: Болгарский въZход нельзя без русккий газ!

"Български възход" е кофти име за партия. Да беше "Восток", като космическия кораб на Гагарин, а то Восход", реагира журналистката Емилия Милчева.

"Стефан Янев, човекът, който нарече руската военна агресия в Украйна "операция", учредил партия.

Нарекъл я е 'Български възход' - явно като трябва да се прави партия, Янев намира правилните думи. Не я е кръстил, да кажеш, "Българско клето живуркане още 30 години с наведена пред Кремъл глава", а я е кръстил БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД. Страшна работа, настръхване, ще се възхожда най-накрая в тоя живот и въобще.

В първото изречение от обръщението си като лидер на новата партия, Янев казва, че има "категорична и ясна позиция относно нелеката ситуация, в която се намира страната ни не само във вътрешнополитически план, но и в сложната геополитическа обстановка", пише Красимира Хаджииванова като анализира "посланията" в обръщението на Янев - "пълни простотии".

И посочва как напоследък много ускорено са почнали да се появяват нови партии.

"Преди няколко дни и едни други опортюнисти признаха, че създават партия. Неосъществени министри от кабинета на ИТН миналата година тържествено обявиха партия РАЗВИТИЕ. Сигурно защото ВЪЗХОД е било заето и то какво, какво - развитие!!", добавя тя.

 

"Давайте да превеждаме "Български възход" /партията на Стефан Янев/ на английски, докато не са я превели някои пиари така, че да се червим от срам пред света", призова писателката и журналистка Веселина Седларска.

Последва изобилие от предложения.

"Най-много ме притеснява като дядовци започнат да говорят за възход", отбеляза анализаторът Теодор Славев.