От 1 май болниците ще имат увеличени бюджети. Ръстът е с около 25 на сто с увеличаването на цените на извършваните от тях дейности.

Това ще е възможно след подписването по-рано днес на анекс към Националния рамков договор 2020-2022 г. за медицинските дейности между Българския лекарски съюз (БЛС )и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От 1 май до началото на август болниците ще трябва да осигурят брутни заплати в размер на 2000 лева за лекар, 1500 лв. на медицинска сестра и 910 лв. на санитар. Ако след 1 август болниците не успеят да изпълнят това изискване, те ще работят по клиничните пътеки, но не увеличени с 25 на сто, а с 15 на сто, обясни зам.-шефът на БЛС д-р Николай Брънзалов. Под брутно трудово възнаграждение се разбира сумата от основното трудово възнаграждение и всички допълнителни възнаграждения на работещите в болница за работа по дейности, финансирани с публични средства, уточни той. Ако мениджърите на болниците не изпълнят тези ангажименти, болниците ще получат по-малко приходи от НЗОК.

Данните показват, че почти всички болници са постигнали тези брутни заплати, твърди доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването и шеф на Надзорния съвет на НЗОК, цитиран от БТА. Нямало изискване увеличението на средствата за болниците да е предназначено само за възнаграждения. Според него в общинските болници били близо до тези възнаграждения, тъй като се оказало, че имат много високи основни заплати в сравнение с  допълнителните им възнаграждения. Обратно, в много от големите университетски болници основните възнаграждения са ниски, но допълнителните им са много високи, обясни още Пандов.

Увеличението на парите за доболничната помощ - лични лекари и специалисти, е с 30 на сто, като то влиза в сила от 1 януари 2022 г., със задна дато. Има ръст на плащането за профилактичните прегледи и за диспансерно наблюдение на хронично болните пациенти.  За първи път се въвежда разделяне в заплащането за профилактичните прегледи в зависимост от това колко пациенти са били прегледани от даден лекар. При направени профилактични прегледи на над 60 на сто от пациентите в листата на лекаря, прегледът ще бъде заплащан от НЗОК по 26 лв., при направени профилактични прегледи на 46-60 на сто от пациентите, цената ще бъде 25 лева. Ако не се достигне до тези нива, заплащането на лекаря ще бъде по 20 лева. До миналата година за извършен профилактичен преглед НЗОК заплащаше по 18 лв., припомни д-р Брънзалов. За всяко записано дете до 18 години в пациентската си листа лекарят ще взема по 2.90 лв., а за пациент над 65-годишна възраст – по 2.70 лева. За пациенти във възрастовата група 18-65 г., лекарите ще получават по 1.75 лева. За диспансерен преглед на пациент с едно заболяване се предвиждат 18 лева. За диспансерен преглед на пациент с две заболявания лекарят ще получи 20 лв., а за пациент с две и повече заболявания – 24 лева. 

В специализираната извънболнична помощ увеличението на цените на дейности е с 31 на сто, уточни д-р Брънзалов. Първичният преглед ще бъде заплащан на лекарите по 34 лв., а за прегледите на деца педиатърът ще получава 36.50 лева. За извършен вторичен преглед лекарят ще получава по 13 лв., а ако той е на дете – 15 лева. За профилактичен преглед на дете педиатърът ще получава по 20 лева. Двойно са увеличени цените за физио-терапевтичните процедури.