БСП действа в интерес на своите ментори от Кремъл.

Това обяви пред "Лице в лице" по бТВ бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Той изрази съжаление, че социалистическата партия е отказала да изпрати свой представител на днешната визита в Украйна.

"За мен това ще сложи много сериозно петно върху БСП за много години напред - че продължава да действа в интерес на своите ментори в Кремъл вместо да заеме национално отговорна позиция и да покаже чисто човешко чувство на състрадание и желание да окаже помощ на страна, която е жертва на агресия и се бори за своята независимост".

Тагарев подчерта, че желанието на Украйна да получи военна помощ е било обявено още от първия ден на войната. Той изрази надежда, че предстоящото вземане на решение за изпращане на военна помощ ще бъде прието с много голямо мнозинство в парламента.

"Да му мислят депутатите и ръководството от БСП как ще се подредят до "Възраждане" срещу оказването на военна помощ", обяви той и подчерта, че трябва много внимателно да се формулира самата помощ, тъй като "детайлите понякога са много важни". "Очевидно БСП е в правителството и вече не говори за напускане на коалицията. Г-жа Нинова има много важна роля във взимането на решение за конкретни оръженийни сделки. Решението на парламетна трябва да бъде много конкретно, трябва да включва различни опции".

Според него България може да помогне на Украйна, като изпрати гаубици (152-милиметрови и 122-милиметрови). 

"Имаме значителни количества такива боеприпаси на склад в българската армия. Можем да дарим тези, които са стояли по-дълго време в складовете. Може да помогнем с леко стрелково въоръжение с други боеприпраси, включително за леко стрелково въоръжение. Можем да помогнем с ремонст, както и да осигурим резервни части до толкова, до колкото имаме за авиационната техника. Можем да помогнем и със зенитно-ракетни комплекси."

Той посочи за пример Словакия, която изпрати на Украйна ракетния комплекс C-300 и в замяна на това ще получи на преференциална цена "Пейтриът". По думите му освен С-300 България разполага и с още по-стари версии, които отдавна са изчерпали своя живот и ако има търсене - можем да ги предоставим на Украйна.

Това няма да отслаби нашата отбрана, настоява Тагарев.

"Ние не трябва да разсъждаваме за българската военна мощ като нещо самостоятелно. Ние сме част от НАТО, допустимо е временно да намалим опреден тип способности и да започнем процеса по тяхната замяна с по-съвременни оперативно-съвместими въоръжения от наши съюзници".

По въпроса за спирането на доставките на газ, той посочи, че Путин не разглежда синьото гориво от гледна точка на бизнеса, а като инструмент за оказване на влияние.

Затова България е в "благоприятна среда" като членка на ЕС - в икономически аспект, и на НАТО - във военен.