Допусната е поредица от грешки в случая с починалото на 28 декември 8-годишно дете в болница „Св. Иван Рилски” - Разград. Това съобщи Дарик радио, цитирайки директора на Изпълнителна агенция „Медицински одит” доц. Златица Петрова.

Детето е постъпило в спешното отделение към 17.45 ч на 28 декември, докарано от родителите си. То било на гости на баба си и предната вечер се почувствало зле. Според бабата предишния ден - 27 декември, детето се нахранило обилно с месо, след което му е станало зле и започнало да повръща. В спешното отделение на болницата то било прегледано от лекар, който работи в хирургичното отделение, но не е имал специалност. 

Той е поставил диагноза „илиус” (чревна непроходимост) и назначил допълнителни кръвни изследвания и рентгенография, които потвърдили диагнозата. Поискал е и консултация с дежурния хирург, който обаче не е направил такава, обясни доц. Петрова. 

Хирургът посочва в обясненията си, че е насочил детето към детски хирург във Варна, а родителите пожелали да ползват собствен транспорт. В 18.45 ч родителите се връщат обратно в разградската болница, но детето вече е било в състояние на клинична смърт, каза още доц. Петрова. Въпреки интубирането, то починало.

Доц. Петрова подчерта, че състоянието на детето е било спешно и е било необходимо лекарят от спешното отделение и дежурният хирург да направят необходимото за първоначално овладяване на състоянието му. 

Болницата има договор с НЗОК за всички хирургични клинични пътеки, включително и за деца в спешни състояния. Не е от значение, че в болницата няма детски хирург, допълни тя и обясни, че щом състоянието е определено като спешно, дори и на дете може да се извърши лечебна дейност.

Двамата хирурзи са отговорни за тази грешка, като първият е трябвало да предприеме действия по стандарта за подобни състояния, а дежурният хирург е трябвало да доуточни състоянието на детето, а не само да го насочи към Варна. 

По думите ѝ двамата лекари са подценили състоянието на болния. Детето е трябвало да се транспортира с линейка, в която е можело да се извърши интубацията. Патоанатомичните изследвания сочат, че детето е било с тотална некроза на червата, добави още доц. Петрова.