Руският президент Владимир Путин е отказал да сключи примирие с Украйна в самото начало на войната, което е гарантирало, че Киев се отказва от влизането си в НАТО.

Вместо това е решил да продължи военната си кампания. Това твърди днес "Ройтерс", позовайки се на източници, близки до ръководството на Руската федерация. 

Изданието пише, че главният пратеник на Путин в Украйна - Дмитрий Козак, е успял да договори временно мирно споразумение, включващо гаранции за сигурността на Русия. Самият Козак дори заявил пред диктатора, че сделката, която е изковал, премахва необходмистта Русия да продължи мащабната си окупация на Украйна. Пратеникът препоръчал приемане на споразумението. 

Самият Путин многократно е казвал преди войната, че НАТО и военната инфраструктурата на Алианса се приближават твърде близо до руските граници, като продължават да приемат членове от Източна Европа и винаги се е оплаквал, че Украйна ще стане част от НАТО.

Путин публично обяви дори, че това представлявало екзистенциална заплаха за Русия и че именно това го принудило да реагира, тоест - да нападне. 

Но въпреки че формално подкрепи първите разговори за мир, президентът дал да се разбере - по време на срещата си с Козак - че отстъпките, договорени от пратеника му не били достатъчни и че вече е разширил обхвата на целите си, като в тях включил и анексирането на части украинска територия. Резултатът е ясен - сделката пропада. 

Попитан за реакция, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе категоричен: 

"Това няма абсолютно никаква връзка с реалността. Никога не се е случвало такова нещо. Това е абсолютно невярна информация!"

Отгооворът му много напомня на реакциите на говорителката на външно министерство Мария Захарова, която броени дни преди началото на инвазията разказваше, че само луд може да си помисли, че Русия щяла да нападне Украйна. 

Що се отнася до Украйна, Михаил Подоляк - съветник на Зеленски, казва пред Ройтерс, че Русия е използвала тези първоначални преговори като "димна завеса", за да подготви своята пълномащабна инвазия. Подоляк обаче отказва да потвърди или отрече информацията за постигната сделка в самото начало. 

"Днес ние ясно виждаме, че руската страна никога не е била заинтересована от мирно уреждане", казва той. 

Всъщност, пише Ройтерс, очевидно сделката е била планирана още преди войната, но веднага след нейното започване, натискът за сключването се е усилил. В рамките на два дни пратеникът на Путин е успял да постигне гаранции по основните искания на РУсия и именно тогава препоръчал на Путин да подпише. 

"След 24 февруари на Козак беше даден пълен картбланш, получи зелена светлина да преговаря и той уреди сделката. Той се върна с нея на масата и те му казаха да се маха. Всичко бе отменено. Путин просто промени плана в хода на войната", казват два от трите източника на Ройтерс. 

Третият източник обаче има малко по-различна версия по отношение на хронологията. Според него сделката е била предложена на Путин и съответно отхвърлена, точно преди инвазията. 

Все още не може да се потвърди дали Владимир Зеленски е бил лично ангажиран с разговорите, пише още изданието. 

Самият Козак бил в добра позиция да води преговорите, защото разговарял с украинците от 2020 година в Донбас в Източна Украйна. Интересното е, че пратеникът е близък лейтенант на Путин, дори бе сред присъстващите на прием при Путин три дни преди войната, на който президентът изложи плановете за официално признаване на сепаратистките образувания в Източна Украйна. 

Според източниците на Ройтерс, именно Козак, след като камерите са изключени, е бил човекът, който се обявил против допълнително ескалиране на ситуацията. Днес - шест месеца след началото на войната - Козак остава заместник-шеф на щаба в Кремъл, но "украинското досие" му е отнето.