Украйна е постигнала значителен напредък, тъй като отблъсква руските сили, но не може да се каже дали войната е в повратен момент, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали Украйна е достигнала повратна точка в конфликта, Байдън каза:

"Не може да се даде отговор на този въпрос. Трудно е да се каже. Ясно е, че украинците са постигнали значителен напредък. Но аз мисля, че това ще бъде дълъг път".

Нови следи от военни престъпления

След отвоюването на големи територии от Харковска област в Източна Украйна от окупационните руски сили през последните дни, украинските власти съобщиха, че са открили доказателства за престъпления, извършени от руските войски, предаде ДПА.  

Серхий Болвинов - висш украински полицай от град Балаклия, заяви, че руските сили там редовно са измъчвали затворници в местния полицейски участък, като посочи, че броят на хората, които са били в затвора по време на продължилата месеци окупация, е около 40.

Според свидетели при изтезанията на затворниците е използвано електричество, а във все още непроверени доклади от други части на региона се твърди, че руските военни също са убивали хора.

Стотици мъртви цивилни бяха открити, след като руските войски се изтеглиха от района около Киев през пролетта. Въпреки неопровержимите доказателства Москва отрича убийствата да са дело на руски войници и твърди, че зверствата са инсценирани от Украйна, отбелязва ДПА.

Същевременно президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна се опитва да върне нормалността възможно най-бързо в новоосвободения си източен регион.

"Много е важно, че заедно с нашите войски, с нашето знаме, нормалният живот се завръща в отвоюваната обратно територия", каза Зеленски във видеообръщението си във вторник вечерта.

Украйна вече е в състояние да изпълнява социалните си задължения, каза президентът и добави, че в освободения град Балаклия за първи път от пет месеца отново са изплатени пенсии.

"Просто не можехме да извършваме плащания поради окупацията", каза той.

Зеленски посочи като друг приоритет издирването на всички останали руски войници или диверсионни групи в района, както и арестуването на онези, които са сътрудничили на окупацията, като подчерта важността на възстановяването на сигурността в новоосвободените части на страната.

През последните няколко дни украинската армия си върна големи части от Харковска област в Източна Украйна в изненадваща контраофанзива, припомня ДПА, цитирана от БТА.

На 13 септември първият зам.-министър на вътрешните работи Евгений Енин потвърди, че в освободените територии на Харков работят полицейски служители, гвардейци и граничари. По думите му вече са установени около 40 случаи на военни престъпления от страната на Русия, предаде НВ.

"Окупаторите прекараха много време на тези територии и в повечето случаи са се опитали да прикрият следите от своите престъпления. Говорим за изгаряне на документи, укриване на тела и редица други неща, които полицейските следователи разследват заедно с експерти по експлозиви", обясни Енин.

Подобна информация беше съобщена на 12 септември от депутата от градския съвет на Изюм Максим Стрелник. Той цитира изследвания, според които най-малко 1000 цивилни са били убити по време на руската окупация само в Изюм.

"Както в други временно окупирани градове, руските окупатори извършиха военни престъпления и се опитаха да ги прикрият... Най-малко 1000 местни жители загинаха в резултат на действия на военните. Но за съжаление смятаме, че повече хора са пострадали, защото не са успели да получат необходимата медицинска помощ навреме. Още през март руските нашественици унищожиха всички лечебни заведения в Изюм. Достъпът до лекарства беше ограничен, руските нашественици разграбиха всички аптеки", обясни Стрелник.

Руските военни извършвали умишлени убийства. След освобождаването на село Зализничное (Чугуевски район) местните жители се обърнали към украинските правоприлагащи органи и съобщили, че руски военнослужещи от Руската федерация са убили техни съселяни. На 11 септември полицията откри четири тела, всички от които имали следи от мъчения. Трима украинци, измъчвани от нашествениците, били погребани на територията на домовете си, друго тяло - край завод срещу жп гарата в селото.

В село Граково, отново в Чугуевски район, са открити двама убити жители. На 7 септември един местните селяни сигнализирал в полицията, че руските нашественици са го принудили да погребе телата на двама убити мъже. На 9 септември служителите на реда открили две тела с огнестрелни рани и следи от изтезания. По предварителна информация мъжете са били убити още през март при окупацията на селото.

Окупаторите не проявявали милост и към възрастните хора с хронични заболявания.

"Трофични язви, проблеми след прекаран инсулт. Хора без крака, с фрактури, лекувани с парцал… Асцит и дерматит", изброява местен лекар случаите на жители, които са останали без медицинска помощ заради окупационния режим.

"Всеки от нашия екип има тежки спомени от април. Така изглеждали Гостомел и околните села", обяснява доброволката Тата Кеплер първите си впечатления от работата в освободената Балаклея. "Няма светлина. Лекарства няма. В болницата има двама общопрактикуващи лекари, има няколко ранени цивилни, но няма нито светлина, нито вода, а има течение от счупените прозорци. (…) Хората говорят украински. Те плачат. Шест месеца нямаше лекарства. Имаше "руски" лекари, които проверявали дали си надежден, преди да дадат хапчета".