На 25 септември Италия ще избира нов парламент. В борбата за властта в Рим за пореден път се впусна и бившият премиер Силвио Берлускони.

С най-много шансове да е следващият премиер на страната засега е Джорджия Мелони от постфашистката партия „Фратели д‘Италия“ – според проучванията на общественото мнение за нея ще гласуват 24% от избирателите.

За да може да управялава обаче, Мелони ще трябва да влезе в коалиция с някоя от другите партии. Кандидати биха били „Северната лига“ на Матео Салвини или „Форца Италия“ на Берлускони.

Берлускони бе подкрепен в предизобраната кампания от шефа на ЕНП Манфред Вебер, което му навлече остри критики в партията в Брюксел, както и от всички партии в Германия.

Критиката е най-вече заради антиевропейското поведение на евентуалните партньори на „Форца Италия“.

Италианският вестник „Кориере де ла Сера“ цитира неотдавна Вебер, който заяви, че, италианците, желаещи страната им да е европейска, трябва да гласуват за Берлускони и Таяни.

Германски депутати в Европарламента обвиниха обаче Вебер в непознаване на обстановката и дефакто подкрепа за очертаващия се крайнодесен съюз в Италия.

Социалдемократите заявиха, че шефът на ЕНП директно подкрепя антидемократи.

Либералите също посочиха, че Берлускони не заслужава такава подкрепа. А зелените направо нарекоха бившия премиер на Италия „съмнителен политик, който вече неколкократно е бил обвиняван в корупция и различни афери“.

Подкрепата на Вебер за такъв политик е ужасяваща, заяви говорителят на зелените Расмус Андресен. Евродепутатите припомниха и че Берлускони е приятел с Путин.