Инженери тестваха успешно маглев автомобил в Китай, съобщи местната агенция Синхуа. Разработен от Северозападния университет Джиатонг, прототипът плава на 35 мм над пътя, благодарение на електромагнитно поле между автомобила и настилката.

Разбира се, за целта се ползва специална отсечка от магистрала, оборудвана с проводници под повърхността. Колата, която е с каросерия на обикновен автомобил и допълнителни приставки на иначе стандартни на вид гуми, тежи доста - 2,8 тона, но се носи с над 200 км/ч по пътя.

Тествани са общо 8 коли, пет от които с нови енергийни източници, като максималната им скорост достига 230 км/ч на 7,9 километров участък.

В същия ден са извършени и други изпитания на иновативни превозни средства със скорост над 200 км/ч. Осем коли са тествани на 7,9-километров участък, включително пет с нови енергийни източници, като максималната им скорост наближава 230 км/ч.

Тестовете са организирани от властите и целта е да се съберат данни за бъдещи подходи в строителството на пътищата и мерките за безопасност за бързото каране. 

Маглев влаковете, с които технологията на магнетичната левитация е тествана още от 30-те години на миналия век, имат много съществени предимства. Тъй като се носят високо над пътя (при тях е около 10 см), шансът за дерайлиране е практически нулев. Няма толкова триещи се и движещи се части, което означава по-издръжливи компоненти, по-малко шум, по-малко прах и замърсяване. Всякакви негативни ефекти върху настилката - вода, сняг, пръст, камъчета - нямат ефект върху движението. Съответно превозното средство е и много по-икономично и природосъобразно.

Със сигурност автомобилът има само част от тези предимства, а теглото на маглев компонентите го прави още по-голямо предизвикателство за превозни средства с малко места. Но реещата се малко над земята кола определено изглежда футуристично: