Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шоково поскъпване на горивата в България не се очаква. Това заяви днес експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. 

По думите му, до момента по бензиноколконките има увеличение с около 20% за последните няколко месеца и каза, че това се дължи на два основни фактора. 

"Това се дължи на коронавируса в Китай. Няма други фактори за поскъпване на горивата. Надявам се да има леко понижение дори.

Друг водещ фактор в ситуацията в Украйна. Ако има дори временно примирие там, цените ще тръгнат надолу", заяви Бенчев. 

И направи лично предположение, но все пак - като експерт:

"Прогнозите от 4-5 лева за литър ми се струват невъзможни."

Бенчев коментира и евентуалното пълно ембарго над вноса на руски енергийни продукти, което ЕС обсъжда в момента. Според него, рязко свиване на вноса ще изстреля цените нагоре и заяви, че без руския петрол ще бъде много трудно. 

"ЕС е по път за избягване на руските продукти, но това не може да се случи веднага. Трудно се намират други източници и ако веднага се въведе ембарго, това много ще оскъпи горивата. В дългосрочен план е възможно да се случи, но не и веднага."

По-ниските цени на горивата в Турция не са изненада, като те се дължат на това, че страната е извън ЕС и сама определя акцизите си, уточни Бенчев.

„Освен това турската лира доста падна. В Гърция пък производствените цени са по-високи дори, това показва, че ние сме държавата с най-ниски цени в района и в целия ЕС.

Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата”, каза още Светослав Бенчев.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.