Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Киев ще напусне преговорите с Москва, ако Русия унищожи украинците в Мариупол и проведе "псевдореферендуми", за да създаде "псевдорепублики" в окупираните от нейните сили зони, предаде Ройтерс.

Зеленски направи това изявление на пресконференция пред местни и чужди медии в Киев, пише БТА. Нетрадиционният брифиг, предизвикал интерес на десетки репортери, се проведе в метростанция в столицата.

Президентът съобщи, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Украйна утре. Украйна от дълго време очакваше високопоставено посещение от САЩ в знак на подкрепата на САЩ за Киев.

По време на пресконференцията Зеленски отново призова за среща с руския лидер Владимир Путин да се сложи край на войната, и добави, че би се срещнал с руския президент, ако това ще доведе до мирно споразумение между Русия и Украйна.

„Войната може да бъде спряна само от онези, които я започнаха“, каза в началото Зеленски

"Ако нашите хора бъдат убити в Мариупол и ако тези псевдореферендуми се организират в южния район на Херсон, тогава Украйна ще се оттегли от всеки преговорен процес", каза президентът.

Зеленски настоя да се сложи край на войната и че всеки „здравомислещ човек би избрал дипломатическия път“ за решаване на въпроси пред военния.

„Нашите партньори, както европейски, така и отвъд океана - Съединените щати и Канада – всички виждат, че това, което Русия казва и прави е, че не иска Украйна на масата за преговори, за да се сложи край на войната. Думите "Русия" и "доверие" не са синоними. Те са антоними - Русия просто говори нещо, което по никакъв начин не отговаря на действията й", категоричен бе Зеленски.

Президентът допълни, че не се страхува за живота си, но семейството му много се притеснява за него.

Въпреки призивите за Великденско примирие, днес руските сили в Украйна са опитали да щурмуват завод за стомана в Мариупол, където се укриват войници и мирни граждани, в опит да смажат последната съпротива в града, който е от голямо символично и стратегическо значение за Москва, съобщи Асошиейтед прес. Щурмът беше извършен в навечерието на Великден, след като Кремъл заяви, че неговите сили са завзели опустошения град, с изключение на завода "Азовстал".

Съдбата на украинците в обширния завод засега не е ясна. По-рано днес украинският доброволчески батальон "Азов" публикува видеозапис, заснет два дни по-рано. На него се виждат жени и деца, криещи се в подземния комплекс, някои от тях от два месеца.

Някои от участниците в записа заявиха, че храната им свършва, отбелязва Ройтерс.

Други градове и селища в Южна и Източна Украйна също бяха подложени на обстрел. Тримесечно бебе е сред шестимата загинали, след като руски сили изстреляха крилати ракети по Одеса, съобщи АП, като цитира изявление на украинските власти.