Кой е Патрон, талисманът на Чернихив (Чернигов) и най-добрият откривател на взривни устройства в Украйна? Двегодишен джак ръсел териер, обучен за целта и работещ от началото на инвазията на Русия.

Наскоро украинският Център за стратегическа комуникация и информационна сигурност разказа за четирикракия военнослужещ, който е открил близо 90 взривни устройства от началото на бойните действия.

Родният град на Патрон е Чернихив, където се е превърнал в талисман на местните заради работата му със спасителните екипи на държавните служби. 

Тази употреба на кучета е опасна за четирикракото, но шансовете му да оцелее са далеч по-големи от тези на противотанковите кучета, ползвани от руснаците през Втората световна война. Тогава кучетата са били обучавани да влизат под танкове и да се взривяват. Много от пратените четирикраки обаче успяват да се върнат с бомбата и да избият съветските войници вместо германските. Друг проблем бил фактът, че животните са обучавани да влизат под съветски танкове - с дизелови двигатели, вместо с немски, които имат бензинов двигател. А кучетата можели да различат прекрасно миризмата и се пъхали и под съветската броня.

Патрон обаче има всички шансове да оцелее след опасната си задача.

"Един ден, историята на Патрон ще бъде превърната във филм, но засега, той вярно изпълнява професионалните си задължения", пишат от украинския Център за стратегически комуникации.

Патрон е често нервен на работното място - разбираемо - но за сметка на това е тежък работохолик.