От движение "Боец" се похвалиха, че след като през последните месеци да изискали от ДАБЧ, МВР и МП информация за издадените документи за самоличност на македонски граждани през последните години, имат "информация за широка мрежа от корупционно-криминален вид, в която са замесени политически партии и лица, както и съмнения, че тези политици и партии са свързани с чужди служби и обслужват руски интереси чрез своите действия за сметка на българския национален интерес".

Обобщихме информацията и сезирахме ДАНС и премиера Кирил Петков за извършване на цялостна проверка по казуса. И ще изискваме бързи действия и резултати, пишат от движението.

Оттам например се питат -  защо се бави делото срещу Петър Харалампиев. Бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (от квотата на т.нар "патриоти") бе задържан на 29 октомври 2018 г., а делото срещу него в Специализирания съд още не може да преодолее предстартовото "разпоредително" заседание.

Както е известно, "Боец" често подава сигнали, свързани най-вече с предишните управляващи, както и с прокуратурата, с близки на Иван Гешев и пр. Оттам например са в основата и на сигнала, който послужи на МВР като повод да прибере за 24 часа вечерта на 17 март Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

От движението на видинския лидер Георги Георгиев прилагат и сигнала си до ДАНС:

ДО:  ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ „НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ”

ДО: Кирил Петков, Министър-председател на Република България

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

относно

данни за заплаха за националната сигурност

Гражданско движение „БОЕЦ”, в качеството ни на неправителствена организация с дейност в обществена полза, сезираме ДАНС и Премиера на България за обосновани съмнения за заплаха на националната сигурност, свързана с незаконосъобразни действия на длъжностни лица при издаване на български документи за самоличност.  Считаме, че представените данни съдържат и информация за корупция и за влияние и намеса  на чужди служби във вътрешните работи на страната.

Прикрива ли прокурора Иван Гешев паспортната мафия ?

Влизаме в четвъртата година откакто изби корупционният скандал в Държавната агенция за българите в чужбина. Тогава актуалният главен прокурор на Република България описа случващото в ДАБЧ като ʺпрестъпление срещу българщинатаʺ.  В последствие, бяха задържани Председателят на Държавната агенция за българи в чужбина (ДАБЧ) и още над 20 души. На 02 юни 2021 година,  Държавният департамент, между другите, забрани влизане в САЩ заради ʺучастие в сериозна корупцияʺ и на Петър Харалампиев и Красимир Томов в качеството на председател и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина. И въпреки това, българските граждани не разбраха за виновниците, както и корупционната схема по коя е станало това ʺпрестъпление срещу българщинатаʺ.  Ние изразяваме обосновани съмнения, че Иван Гешев умишлено е протакал делото срещу Петър Харалампиев и Красимир Томов, под влияние на правителството на Бойко Борисов. Най-вече заради подозренията заради пряката намеса в корупционната схема в ДАБЧ на ВМРО-БНД, един от коалиционните партньори на ГЕРБ.

Според нас, в ДАБЧ е налице институционална и системна корупция в периода 2017 г. – 2021 г.  А не както главният прокурор Иван Гешев представя пред българските граждани – като индивидуални случаи на корупция само на ръководители ѝ. Тези действия не са случайни, те целят прикриването на мащабни корупционни действия, свързани с предоставянето на български паспорти и документи на десетки хиляди, а е възможно и стотици хиляди кандидати за български гражданство, за които вече пета година няма присъда по това обвинение за ОПГ повдигнато от самата Прокуратура, както и разследване на цялата корупционна верига, пряко свързана с лица от висшите кръгове на властта и обслужващи чужди интереси на територията на Европейския съюз.

Имайки предвид високия и надделяващ обществен интерес, на 18.02.2022 г. БОЕЦ подаде Заявление за предоставяне на достъп до обществена информация и потърси отговори по ключови въпроси, целящи разкриване на евентуалната институционална и системна корупция и други нередности в ДАБЧ.

Цялата им публикация може да бйде видяна тук.