".... Около 22,05 часа лек автомобил, марка „БМВ“, се движел по ул. „Самоковско шосе“ с посока на движение от бул. „Елин Пелин“ към ул. „Шуманец“ и в района на № 16 (гребна база „Панчарево“) реализирал пътнотранспортно произшествие с насрещно движещия се лек автомобил, марка „Мазда“. Ударът настъпил в платното за движение на лек автомобил, марка „Мазда“, в резултат на което последният отскочил назад и настъпил удар в движещия се попътно зад него лек автомобил, марка „Фолксваген“.

Това се казва в първото официално съобщение, което прокуратурата разпространи след снощната зверска катастрофа с един загинал и 9 ранени по пътя София-Самоков.

Загинал е водачът на БМВ-то и са причинени телесни повреди на пътуващата с него 29-годишна жена. Многото тийнейджъри, за които се писа цял ден, фактически са от маздата и "голфа". Първата кола е управлявана от 18-годишен водач, който е возел три момичета на 17, на 14 и на 18 години. Леки наранявания са получили 18-годишният водач на лекия автомобил VW и пътуващите с него две 16-годишни момчета.

От съобщения от болниците може да се заключи, че са в много тежко състояние именно водачът на "голфа" и едно от момичетата, плюс спътничката на водача на БМВ:

"Осемнайсетгодишният младеж остава в много тежко състояние, той е с множество травми, за живота му има реална опасност. Настанен е в Централната реанимация на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Лекарите правят всичко по силите си да го стабилизират, но засега е рано за прогнози, съобщи доц. д-р Мая Белитова, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

В болница „Света Анна“ са откарани три момичета - на 18, 16 и 14 години, с тежки съчетани травми, съобщи на брифинг директорът на болницата д-р Славчо Близнаков. За живота на две от момичетата има реална опасност, а едното от тях е в крайно тежко състояние.

Четирима от пострадалите са настанени в „Пирогов“, като от тях млада жена е с опасност за живота, съобщи по-рано тази сутрин директорът на болницата д-р Валентин Димитров", цитиран от БТА. 

В района на произшествието видеокамери няма, става ясно още от изявлението на държавното обвинение. Назначени са множество експертизи, включително съдебнохимическа - за установяване дали има алкохол и упойващи вещества в кръвта на починалия водач.

Става ясно, че разследването е поето от Софийска градска прокуратура.

Ясна е и самоличността на загиналия шофьор с бяло БМВ, съобщи по-рано днес Нова тв.

Починалият водач се казва Александър Илиев и е бил на 33 години, съобщава медията. Главният прокурор Иван Гешев заяви, че има данни, че той е употребил алкохол, преди да седне зад волана.

„Не мога да гарантирам за пълна достоверност на информацията, тъй като не съм наблюдаващ прокурор, но има данни за това, че шофьорът е употребил сериозни количества алкохол”, посочи Гешев, който днес бе на събитие в БТА, свързано с пътната безопасност.


Водачът има 20 акта и 3 фиша за различни нарушения на пътя, извършени през годините. Два пъти е бил засичан да шофира след употреба на алкохол - през 2008 и 2012 г.

Ето и пълния текст на съобщението на пресцентъра на прокуратурата:

Разследването на пътнотранспортно произшествие, настъпило в с. Панчарево, е под надзора и ръководството на СГП

Под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) се провеждат активни действия по разследване на пътнотранспортно произшествие, настъпило късно вечерта на 06.09.2022 г. в с. Панчарево.

Според първоначалната информация по случая, на посочената дата около 22,05 часа лек автомобил, марка „БМВ“, се движел по ул. „Самоковско шосе“ с посока на движение от бул. „Елин Пелин“ към ул. „Шуманец“ и в района на № 16 (гребна база „Панчарево“) реализирал пътнотранспортно произшествие с насрещно движещия се лек автомобил, марка „Мазда“. Ударът настъпил в платното за движение на лек автомобил, марка „Мазда“, в резултат на което последният отскочил назад и настъпил удар в движещия се попътно зад него лек автомобил, марка „Фолксваген“.

В резултат на произшествието настъпила смъртта на водача на лекия автомобил, марка „БМВ“ и са причинени телесни повреди на пътуващата с него 29-годишна жена. Телесни повреди получили и 18-годишният водач на лек автомобил, марка „Мазда“, и пътуващите с него три момичета на 17 години, на 14 години и на 18 години. Леки наранявания са получили 18-годишния водач на лек автомобил, марка „Фолксваген“, и пътуващите с него две 16-годишни момчета.

Досъдебното производство по случая е започнало в условията на неотложност и се води в Сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към отдел „Разследване“ на СДВР. Предприети са незабавни действия за събиране и запазване на доказателства и за установяване на всички факти по случая.

Разпитани са свидетели, направен е оглед на местопроизшествие, приложени са скица и фотоалбум към него, иззети са три леки автомобила, протоколите за които са внесени от СГП в СГС за одобрение. В района на произшествието видеокамери не са установени, назначени са техническа експертиза за състоянието на леките автомобили, съдебномедицинска експертиза на трупа на починалия и съдебнохимическа експертиза, възложена на експерт от ВМА за установяване дали има алкохол и упойващи вещества в кръвта на починалия водач.

Изясняват се причините за възникване на пътнотранспортното произшествие. Предстои да бъдат назначени всички необходими експертизи.

Разследването по случая продължава под ръководството и надзора на СГП.