Подкрепата към ПП продължава да спада, което позволява ГЕРБ да излезе на първа позиция, а разликата между двете политически сили става близо 4 на сто.

„Възраждане“ регистрира ръст за втори пореден месец.

Над половината българи са на мнение, че правителството няма да изкара пълен мандат.

47% не искат предсрочни парламентарни избори.

Това са някои от изводите от последното национално представително проучване на "Тренд". То е проведено между 6 и 13 април, сред 1004 души, по поръчка на в. "24 часа", по метода на пряко полустандартизирано интервю "лице в лице".

И този месец продължава ерозията в подкрепата към „Продължаваме промяната“ - от 22,9% сред заявилите, че ще гласуват през март тя пада до 20,1% през април. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през този месец основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23,6% от гласуващите.

ДПС и БСП са с нива на подкрепа, подобни на тези от предишния месец, съответно с 11,1% и 10,5%

Втори пореден месец „Възраждане“ върви нагоре – от 7,3% подкрепа през март до 913% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, в близки стойности до третата и четвъртата.

"Демократична България" задържа позиции на 7,11%, а „Има такъв народ“ взема 6,9% от всички гласове.

В отношението към правителството също има лек спад на положителни оценки за работата - от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните от 56% през март стигат до 58% през април. Различните партийни електорати дават са с много различни оценки за работата на кабинета. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ стоят най-убедени в подкрепата си. Сред привържениците на "Демократична България" съотношението положителна-отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3. Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части, докато тези на „Има такъв народ“ в по-голямата си част имат отрицателно отношение към кабинета.

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, одобрението му е 50%, а неодобрението - 38%. 

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%.

Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% застъпват обратната позиция. Единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и "Възраждане" доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори.

Малко над половината от анкетираните (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат.

28% са на противоположното мнение.