Решенията на Столичния общински съвет в подкрепа на Украйна - да се именува алея пред руското посолство "Героите на Украйна", площад две преки по-надолу - "Борис Немцов", и да се постави украинското знаме на сградата на общината са незаконосъобразни.

Това счита областният управител на столицата Иван Кючуков от "Има такъв народ". Той връща тези решения на СОС за преразглеждане.

Кючуков не пояснява точно какви са законовите несъотвествия на трите решения, които общинските съветници приеха на последното си заседание. Но отбелязва, че е получил "стотици сигнали от граждани" срещу тях.

Моментално имаше и позитивна реакция на решението му от страна на областните съветници на БСП, които бяха против тези решения. Според тях позицията на Кючуков е "разумна и национално отговорна". Социалистите бяха първите, които внесоха жалби срещу всяко от решенията до областната управа.

"Доволен съм, че областният управител на София град потвърди нашата правота и отчете допуснатите съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове", обясни Иван Таков от левицата.

Какво точно реши СОС?

Първоначалната идея бе да се последва примера на много европейски градове и да се прекръсти улицата пред руското посолство в София с подходящо украинско име - например "Героите на Украйна". 

В крайна сметка общинските съветници от ГЕРБ и "Демократична България", иначе без общ език в малкия парламент, предложиха друг вариант - да се кръсти озелененото пространство между бул. "Драган Цанков", ул. "Незабравка" и ул. "Никола Мирчев" в район "Изгрев" - пред посолството - с името алея "Героите на Украйна".

Второто предложение бе друго безименно озеленено пространство - две преки след посолството, пред един от входовете на метростанция "Жолио Кюри", пък да стане площад "Борис Немцов" - на името на убития руски опозиционер.

А третото решение бе на сградата на Столична община на "Московска" 33 да бъде поставено украинско знаме - докато войната на московския диктатор в Украйна приключи.

Това раздели общинският съвет по нов начин - ГЕРБ и ДБ гласуваха "за", а БСП и ВМРО бяха против. 

Връщането на решението от страна на областния управител означава, че общинските съветници трябва да прегледат решенията и да отстранят законовите несъответствия, ако установят такива. Иначе решенията могат да бъда обжалвани и в административен съд.