Германия ще въведе горна граница на цените на тока, за да облекчи ситуацията на всяко едно домакинство. Това заяви днес германският канцлер Олаф Шолц.

Берлин смята да въведе нов данък върху извънредните печалби от тока, които в момента правят енергийните фирми. Става дума за печалбата, която се прави от онези концерни, които са произвели ток с много по-ниски инвестиции, отколкото е изисквала сегашната печалба.

С този данък държавата ще финансира горната граница на цените на тока за домакинствата. В интервю пред обществения тв канал ZDF германският канцлер Олаф Шолц заяви, че държавата ще поеме част от тежестта на сметките за ток на гражданите.

„Сега трябва да действаме колкото се може по-бързо. Трябва на първо място да разпределим печалбите, които се трупат от покачването на цената на тока“, заяви канцлерът.

Колко точно пари ще влязат в бюджета от този нов данък, засега все още не е ясно, но става дума за милиарди, посочи още канцлерът. Шолц посочи също така, че не очаква да се стигне до режим на тока през зимата.

По-рано днес Олаф Шолц и коалиционните му партньори представиха третия пакет с мерки за подпомагане на гражданите срещу инфлацията.

Той ще струва 65 милиарда евро и предвижда еднократни плащания от 200 евро на всеки студент и 300 евро на всеки пенсионер.