Папа Франциск, отбелязвайки "Великден на войната", днес призова лидерите да чуят гласа на народа за мир в Украйна и косвено разкритикува Русия за това, че вкарва страната в "жесток и безсмислен" конфликт, съобщи Ройтерс, предава БТА.

Пред около 50 000 души на площад "Свети Петър" в своята благословия "Urbi et Orbi" (към града и света), която се прави два пъти годишно, Франциск заяви, че Украйна е изправена пред тежкото изпитание "от насилието и и разрушенията на жестоката и безсмислена война, в която тя беше въвлечена".

Папа Франциск отслужи Великденската неделна меса на площад "Свети Петър" за първи път след пандемията от коронавирус, посочва Асошиейтед прес.

Понтификът, който има проблем с коленните връзки, силно куцаше, докато излизаше от задната част на базиликата "Свети Петър", за да достигне до олтара, поставен на стъпалата отвън, засенчен от балдахин срещу ярките слънчеви лъчи. След месата Франциск, който е на 85 години и също страда от хронични проблеми с гърба, трябваше да се премести на централния балкон на базиликата, откъдето произнесе - както я оценява АП - геополитическа реч.

Веднага след края на месата Франциск се ръкува с прелатите, след което се качи на белия папамобил и премина през площада, за да поздрави ликуващите доброжелатели сред редовите вярващи.

Междувременно в Лондон архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби призова Русия да обяви прекратяване на огъня и да се изтегли от Украйна. Водачът на Англиканската църква заяви, че Великден е време за мир, а не за "кръв и желязо". Отбелязвайки, че в Източноправославната църква, към който принадлежат много хора в Русия и Украйна, неделята бележи началото на Страстната седмица, Уелби призова Русия да се изтегли от Украйна и да се ангажира с преговори.

Неофит - за братоубийствената война в братска православна Украйна

Украйна присъства и в словото на българския патриарх Неофит по случай Цветница.

"Нека стремежът ни към тази Светлина, която мракът не може да обземе и която е Самият Господ Иисус Христос, заедно с вярата ни в тържеството на доброто и на живота, да ни крепят и да ни дават сили пред лицето на всяко зло и особено на това, на което заедно с целия свят сме свидетели вече два месеца – братоубийствената война в братска православна Украйна – една ужасна трагедия, с която всички ние живеем и която съпреживяваме като братя по вяра и род на страдащите от нея", заяви той.

И допълни:

"Нека горещо молим Господ Иисус Христос, който, като невинен, преживя заради всички нас страдания и най-страшната смърт, да смекчи сърцата на тези, в чиято власт е да прекратят войната и смъртта на хилядите ѝ невинни жертви, да дарува мир и блага воля между всички православни народи и по целия свят. Нека Неговата милост да покрие всеки грях и да насочи сърцата на всички човеци към смирение и покаяние".