Нови изявления на Владимир Путин потвърждават, че максималистичните му планове за Украйна остават непроменени, съобщава днес украинският информационен сайт НВ, позовавайки се на нов доклад на американският Институт за изследване на войната.

Експерти на института обръщат внимание на думите на Путин по време на среща с ученици в Калининград на 1 септември, на които той каза, че целта на войната (наричана от Кремъл "специална военна операция") е да "елиминира антируския анклав" в Украйна. По думите му той представлява заплаха за съществуването на руската държава.

Това твърдение е подобно на първоначалната му концепция за „Украйна като анти-Русия“, която Путин обяви малко преди нахлуването, мотивирайки началото на войната.

Подобна настояща позиция „потвърждава неговите максималистични намерения спрямо Украйна и вероятно има за цел да създаде информационна основа за призив за по-нататъшни руски усилия и генериране на допълнителни сили през есента и зимата“, казват анализаторите на института.

Те също отбелязват, че според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Путин е удължил „крайния срок“ за превземането на Донецка област от руските войски от 31 август до „изключително малко вероятната“ дата 15 септември, а руските войски сега преразпределят сили в опит да постигнат тази цел. Въпреки това институтът смята за „малко вероятно“ руските сили да постигнат напредък в Донбас, необходим за превземането на региона до 15 септември, дори въпреки прехвърлянето там на части от Централния военен окръг на руската армия, както съобщава украинското командване.

В същото време Кремъл вероятно се опитва да повдигне духа на руските военни и демотивираните сили на самообявилите се "Луганска и Донецка народни републики" (Л/ДНР), като преувеличава единствения им успех през последните седмици – завземането на територии около Донецк, за които се водят битки от 2014 г. 

Всъщност след превземането на Лисичанск руските сили не успяха да напреднат към Северск или да превземат магистрала E40, водеща към Славянск и Бахмут.

Руски военни блогъри продължават да твърдят, според института неоснователно, че украинското контранастъпление на юг вече се е провалило. Според американските експерти това ще бъде дълга операция, която може да отнеме седмици и дори месеци и в нея украинските сили могат да предприемат фалшиви маневри, за да заблудят противника за целите на истинския удар.