Правителството на германската провинция Мекленбург-Предна Померания, която отговаряше за строежа на „Северен поток“ 2, защото той излиза на нейна територия, е поддържала много по-близки контакти с „Газпром“, отколкото това е било официално известно. Това става ясно от запитване на зелените в Бундестага, за което „Зюддойче Цайтунг“ подробно съобщава.

През изминалите години премиерката на провинцията Мануела Шлезвиг и нейни съпартийци от социал-демократическата партия са се срещали много по-често с шефове от руската държавна компания, отколкото официално са обявявали. 

От 2012 година до миналата те са се срещнали 14 пъти с Матиас Варниг, шефа на „Северен поток“-2. Бившият офицер от Щази е смятан за приближен до Путин от времената му като агент на КГБ в Лайпциг. Варних поддържал преди връзките с КГБ в Дрезден.

След падането на Стената Варниг става банкер в Русия. Там именно поема и ръководството на строежа на газопроводи те към Германия. През 2011 година той открива построения „Северен поток“-1. След това поема ръководството на строежа на „Северен поток“-2. 

През септември 2020 година на Узедом се състои вечеря, на коят оприсъстват премиерката Швезих, бившият канцлер Герхард Шрьодер и Матиас Варниг. Малко преди това в кабинет ана Швезих има други разговори – само между нея и Варниг. През декември следват нови срещи. По това време във вихъра си са дебатите за „Северен поток“-2  и заплахата на САЩ, че ще санкционира фирмите, които участват в строежа му.

След тези срещи правителството на Швезих основава фондацията със спорна репутация „Климащифтунг MV“, чиято основна цел е да заобиколи протестите на САЩ и да продължи с полагането на тръбите. 

Предшественикът на Щвезих – Зелеринг, също се среща многократно с Варниг и Шрьодер. Той дори става председател на германско-руския икономически съюз в провинцията, по-късно поема председателството и на фондацията и продължава да участва в обсъжданията на строежа на газопровода.

През цялото време се твърди, че фондацията всъщност е независима. Тя обаче е финансирана с 200 000 евро от провинцията. Други 20 милиона в нея налива „Северен поток“-2 или по-конкретно „Газпром“. Сумата, която руснаците обещават, е 60 милиона, които трябва да се допълнят в следващите години.

Към днешна дата и Швезих, и Зелеринг се дистанцират от Москва. Премиерката Мануела Швезих дори публично нарече Путин военнопрестъпник. Тя обяви, че разпуска фондацията. Зелеринг е против.