В Мариупол руските окупационни войски забраняват погребването на мъртвите и започват ексхумация на телата на цивилни, които са погребани в дворовете на къщите, предаде украинският информационен сайт НВ, позовавайки се на съобщение на градския съвет в "Телеграм".

„Ново ниво на „прочистване“ от окупаторите. Според жители на Мариупол в града руските войски са започнали процеса на ексхумация на телата, които преди това са били заровени в дворовете на жилищни сгради. Освен това окупаторите забраняват погребването на убити от тях хора“, гласи съобщението.

То уточнява, че във всеки двор руските сили поставят свой пазач, който не позволява на мариуполци да предадат на земята загиналите си роднини или приятели.

„Защо се извършва ексхумацията и къде ще бъдат изпратени телата, не се знае. Като се има предвид, че украинското разузнаване е регистрирало 13 мобилни крематориума в Мариупол, може да се предположи, че руските окупационни сили с всички средства се опитват да прикрият следите от военните си престъпления в нашия град“, заключават градските съветници.

Няма независимо потвърждение на съобщението им. От началото на войната обаче от различни източници се повтарят съобщенията за подвижни крематориуми, които следват руските войски.