Русия нападна Украйна в края на февруари, тъй като правителството на американския президент Джо Байдън не показа същото ниво на решителност като това на предишния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, заяви днес Майк Помпео, цитиран от БТА. 

Помпео, който беше държавен секретар на САЩ в администрацията на Тръмп, говори на форум за енергетика в София, организиран от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). 

По думите му руският президент Владимир Путин не се е променил и е един от най-последователните европейски лидери. Бившият държавен секретар изреди редица изявления и действия на руския президент, показателни за това, че той работи срещу Запада – от изявлението му през 2005 г., че разпадането на Съветския съюз е била най-голямата трагедия в света, през нахлуването в Грузия през 2008 г., до анексирането на Крим през 2014 г. и нахлуването в Украйна през 2022 г.

"Президентът Тръмп взе амбициите му насериозно. Демонстрирахме решителност, предоставихме на украинците отбранителни оръжия по начин - нещо, което предишни администрации отказаха. Мисля, че Путин пресметна, че ако предприеме нападение в Украйна, ще има сериозни и реални ответни действия", каза Помпейо. "За съжаление, нещото, което се промени, бе, че администрацията на Байдън не показа същото ниво на решителност."

Тръмп беше критикуван остро и от републиканци, и от демократи за умиротворителния курс към Путин и за това, че на срещата им на върха в Хелзинки през 2018 г. заяви, че Русия не се е месила в американските избори, противно на изводите от разследване на ФБР.

Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 г. и изтеглянето на контингента на САЩ под ръководството на Байдън, бе още една зелена светлина за Путин да продължи с плановете си за настъпление в Европа, каза Помпео.

"Всички ние трябва да се учим от тези грешки. Това ще бъде полезно, докато се противопоставяме на Русия и когато започнем да възстановяваме Украйна."

Според него голямото оръжие на Русия не е армията, която се е оказала по-слаба от очакваното, а енергетиката, която позволява на Кремъл да упражнява влияние. Решението на този проблем, смята Помпео, е добивът на шистов газ, който може да осигури енергийна независимост както на САЩ, така и на Европа, но за целта са нужни дерегулации в сектора.