„Ако съхраним основни принципи като самоопределението и ненарушимостта на нашите граници, Владимир Путин не може да спечели тази война. Трябва да я спечели Украйна.“

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред годишния Стратегически форум н словенския курорт Блед.

Именно по тази причина ЕС мобилизилал както никога досега цялата си икономическа мощ. Наложените санкции нанасят колосални щети на Кремъл, като дори Путин признал този факт.

„Ще подкрепяме Украйна колкото трябва. Правим това за Украйна. Правим го, за да утвърждаваме нашите европейски ценности. Но го правим също така и за да покажем на Русия и света, че нарушаването на споделените международни ценности си има солена цена“, изтъкна Фон дер Лайен.

По думите й тези усилия трябва да бъдат съчетани с ново европейско стратегическо мислене. Председателят на ЕК очерта три от основните принципи на това мислене.

1. Защита на правила и ред

За целта трябва да бъде неутрализирана способността на Русия да изнудва.

„Първа точка означава да прекратим нашата зависимост от мръсните и опасни руски изкопаеми горива“, посочи Урсула фон дер Лайен.

От началото на годината доставките на газ от неруски източници са се увеличили с 31 милиарда кубика. Така се компенсира спирането на подаването на газ от Русия към Европа. Фон дер Лайен припомни, че от страните членки е поискано да намалят с 15 на сто потреблението на газ и да го пазят в хранилища.

Най-добрият начин ЕС да се отърве от руските изкопаеми горива е да ускори прехода към зелени енергоизточници. Днес цената на слънчевата и вятърната енергия е по-ниска от тази на замърсяващите изкопаеми горива.

В момента ЕС финансира една от най-големите вятърни електроцентрали в света. Тя се намира в Северно море. Утре Фон дер Лайен ще посети Дания, за да обсъди подобна инициатива и в Балтийско море.

„Епохата на руските изкопаеми горива в Европа наближава своя край“, увери председателят на Комисията.

Но това е само първа стъпка, допълни Фон дер Лайен. Главоломният скок на цените на тока показват границите на настоящия модел на пазара за електричество, който е бил развит при други обстоятелства. Затова сега се работи за спешна намеса и структурна реформа на този пазар.

Затова трябва да се погледне и отвъд енергията. Зеленият преход ще увеличи значително необходимостта от суровини като литий за батерии, силициев метал за чипове и редкоземни елементи за производство на магнити за електрическите автомобили и вятърните турбини. Търсенето им може да се удвои до 2030 г. Само на литиеви батерии търсенето ще се увеличи с 40 на сто годишно между 2020 и 2025 г.

Добрата новина в това, според Фон дер Лайен е, че Зеленият пакт действа. Друга, не толкова добра, новина е, че една страна има господстващо положение.

Залежите на 10 от 30 ключови суровини са в Китай.

„Затова трябва да избегнем изпадането в същата зависимост като тази от петрола и газа. Не трябва да заменяме стари зависимости с нови“, смята Фон дер Лайен.

ЕС трябва да гарантира, че достъпът до тези стоки няма да бъде използван за изнудване. Съюзът трябва да диверсифицира доставките и да изгради надеждни отношения с партньори по целия свят.

Именно с тази цел Урсула фон дер Лайен ще прекара две седмици в Канада.

2. Подкрепа на заплашените демокрации

ЕС трябва да се сближи още повече със съмишлениците си, които също вярват в ценностите и силата на правилата.

На пъро място Фон дер Лайен мисли за Украйна. Една нова Украйна може да има по-силни институции и модернизирано правосъдие, но също така по-зелена, по-цифрова и по-устойчива икономика.

За да се възстанови тази страна се нуждае от гигантски инвестиции. Съвместно с Европейската комисия и германското председателство на Г-7 страната ще бъде домакин на международна конференция в Берлин на 25 октомври.

„Пътят на модернизирането, на демокрацията е и пътят, който води до нашия Европейски съюз. Същото важи и за Западните Балкани. Те са част от европейското семейство. Дунав, Адриатика и балканските планини винаги са били връзка, а не граница. Така че благоданствието на Балканите зависи изцяло от интеграцията им с останалата част от Европа“, категорична бе Урсула фон дер Лайен.

През последните години обаче напредъкът в региона е забавен. Това се дължи и на международните играчи, сред които и Русия, която се опитва да подкопае изграждането на демократични институции и върховенство на закона. ЕС трябва да работи и за по-нататъшна интеграция на своята и на региона икономики. И точно по тази причина започването на преговори със Северна Македония и Албания е крайъгълен камък.

3. Съхраняване на световния ред

Това трябва да стане с вглеждане извън ЕС и в геополитическите промени и чрез европейската икономическа мощ.

„Силата на демокрациите, способността ни да формираме утрешния свят много зависят от това дали можем да предложим икономически модел, който работи за всички“, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Инвестициите и инфраструктурата допринасят за формирането на правилата. Те могат да изградят международни отношения, основани на доверието, вместо на икономическото изнудване.

Като лош пример председателят на ЕК посочи Русия и изтъкна, че цената на пращането за нейните петрол и газ е загубата на суверенитет и независимост.

„Те не искат партньори, а васали“, смята Фон дер Лайен.

И добави, че не става дума само за Кремъл. Десетки страни са на ръба на фалита, тъй като не могат да платят дълговете си към Китай. Още няколко вече са в „дефолт“. Пекин дава заеми, като игнорира социалните или икономическите последици, рисковете за управлението на проектите и липсата на прозрачност.

Същевременно Урсула фон дер Лайен припомни, че в началото на годината Русия и Китай обявиха „дружба без граници“ между тях. А само няколко седмици по-късно Москва започна войната в Украйна.

„Посланието не може да бъде по-ясно“, обобщи председателят на ЕК.