Си Ен ЕН съобщи днес, че е геолокализирала споделено в социалните медии видео, показващо голяма колона от руски военни машини близо до Матвеев Курган в руската Ростовска област.

Машините се движат на северозапад, в посока към региона на Донбас в Украйна.

Висш украински представител каза днес, че руската офанзива в Донбас  "вече е започнала", предупреждавайки, че Русия продължава да струпва сили в региона.

В бележки по националната телевизия Вадим Денисенко, съветник на министъра на вътрешните работи, каза:

"От моя гледна точка тази голяма офанзива (на изток) вече е започнала. Трябва да разберем, че тя няма да бъде повторение на 24 февруари ,когато започнаха първите въздушни удари и експлозии и ние казахме: “Войната започна”. Голямата офанзива де факто вече е започнала".

Украински и западни представители казваха в последните дни, че са наблюдавали ново разполагане на руски войски в Донбас след големите провали на Москва в опитите да превземе Киев.

В най-близките седмици в източните региони на Украйна ще се ожесточават бойните действия между украинските военни и руските окупатори, съобщи Туитър министерството на отбраната на Великобритания.

"Бойните действия в Източна Украйна ще се засилват през следващите две-три седмици, доколкото Русия продължава да пренасочва там своите сили", се казва в съобщението.

По данни на британското разузнаване атаките на Руската федерация както преди са съсредоточени срещу украинските позиции около Донецк и Луганск. Руските сили продължават да водят боеве и около Херсон и Николаев, а също така възобновяват настъплението към Краматорск в Донецка област.

Заедно с това британското отбранително министерство заяви, че руските войски продължават да излизат от Беларус, за да се предислоцират за поддържат на окупационните сили в Източна Украйна.