Страните членки на ЕС ще могат да получат тази година допълнителни 3,5 милиарда евро за подпомагане на бежанците от Украйна.

Това предвижда законодателен акт, одобрен днес от Съвета на ЕС. Той е за подпомагане на бежанците от Украйна в резултат на руската агресия.

Актът въвежда изменения с цел увеличаване на предварителното финансиране по инициативата за подкрепа на възстановяването в полза на сближаването и териториите на Европа. Това е REACT-EU (Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа) – една от най-важните програми след пандемията, с цел укрепване на фондовете на политиката на сближаване и Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ).

Предварителното финансиране, което ще бъде изплатено през 2022 г. по линия на REACT-EU, ще бъде увеличено от 11% на 15% за всички държави членки и от 11% на 45% за държавите от ЕС, в които бежанците от Украйна са били над 1% от населението им в края на първия месец след руското нашествие. Към втората група спада и България.

Освен това се въвежда опцията за единичен разход на човек с цел опростяване на мобилизирането на фондовете. Това  позволява да се отговори по-ефективно на основните нужди на разселените лица от Украйна и да им се предостави основна помощ.

Приетите изменения трябва да облекчат тежестта върху публичните бюджети на държавите членки, за да могат те по-добре да управляват притока на бежанци.