"Това е войната, която ще сложи край на всички войни". С тази сентенция Удроу Уилсън включва Америка в Първата световна война.

Но войни продължават да се водят повече от 100 години по-късно.

Украинският президент Володимир Зеленски определи руските окупатори за "чудовища" и посочи, че те ще продължат да издевателстват над мирното население в източната част на страната. Държавният глава изрази увереност, ще настъпи денят, в който истината ще излезе наяве и всички виновници ще си понесат последиците.

 
Германската външна министърка Алена Бербок призова ЕС да изпрати тежко оръжие в подкрепа на украинската отбрана. "Не е време за извинения и приказки, а за прагматизъм", отсече министърката. Не е зле за държава, която доскоро вървеше по утъпкания път на Чембърлейновата политика на умиротворяване. 
 
 
Европейската комисия обмисля да наложи ембарго върху руския петрол. През миналата година Москва е получила двойно повече приходи от износа на петрол и петролни продукти отколкото от износа на газ. Тежките дни за Русия изглежда тепърва предстоят.
 
 
Докато лагерът около Украйна се сплотява в името на демокрацията и защитата на правата на човека, то Русия действа по познатия безцеремонен начин - в Донбас протича насилствена мобилизация. Според родения в региона журналист Денис Казански руската армия е на "лов" за мъже в ДНР и ЛНР. Никой не е подминаван - студенти, хора с увреждания и други категории, които не подлежат на военна служба, са изпращани да се бият на фронта.
 
 
Въпрос - как бихте избегнали дефолт, ако окупирате територията на дадена държава и международната общност реши да задуши икономиката ви? Отговорът на Русия - като осъди Запада. Толкова е просто.
 
 
Но войната не се води само на фронта, а и в познатото старо Българско национално радио. Първо, Александрина Пендачанска пожела да напусне Обществения съвет към БНР заради "дезинформацията и пропагандата в предаванията" на Петър Волгин. После "неполиткоректният" журналист я обвини, че слугува на всяка власт. Повече за конфликта в медията и предположение за това какво илюстрира той за обществото ни може да прочетете в коментара на Веселин Желев по-долу.
 
 
За промяната може да се поспори, но със сигурност продължава конфликтът в управляващата коалиция относно избора на шеф на БНБ. Днес доскорошният кандидат Андрей Гюров подчерта, че нито издигналата го ПП, нито БСП, нито "Демократична България" са склонни да подкрепят номинацията на ИТН - Любомир Каримански. По думите му, ако Каримански бъде избран, то това "ще означава създаването на една нова коалиция" - ИТН, ГЕРБ и ДПС.
 
 
Илон Мъск, който преди дни си купи 9,2% от любимата си социална мрежа Twitter и бе поканен в борда на директорите, обяви, че няма да стане негов член. По-рано милиардерът развълнува онлайн пространството с популярни предложения - да добави бутон "редактиране" на туит, да намали цената и увеличи функциите на абонамента на Twitter. Но интересът на милиардера явно е поохладнял. Е, остава да мечтаем за мисията до Марс.