"От месеци, може би от година, се забелязва тревожен ръст на престъпността. Увеличават се мигрантският натиск и престъпленията, свързани с т.нар. мигрантска криза, както и наркоразпространението – включително в сегмента разпространение между лица.

В областта на пътнотранспортните произшествия виждате, че през няколко месеца се случват изключително тежки катастрофи. Няма да коментирам битовите престъпления и грабежи."

Това каза днес в изявление пред медии главният прокурор Иван Гешев, който се срещна с ЦИК.

Според него институциите не трябва да воюват, защото това води до ръст на престъпността (самият Гешев често повтаря, че прокуратурата е била "нападната", б.р.).

Той добави, че прокуратурата е отворена за взаимодействие с институциите, цитиран от БТА. Главният прокурор посочи, че само заедно, чрез взаимодействие държавните институции, в рамките на правомощията си, могат да доведат до ефективен резултат в борбата с престъпността.

„Правоохранителната система е система от органи, ако една от тях воюва с друга, естествено че крайният резултат, който очакват българските граждани, няма да е налице“, добави той.

Главният прокурор коментира темата пред медиите преди да влезе, заедно със своя екип, на среща с представители на ЦИК по повод изборите. Той обяви, че е дошъл, за да заяви прокуратурата, че ще изпълни тази част от работата, която е от нейна компетентност, и „това е борбата с т.нар. изборни престъпления. Той добави, че държавното обвинение е готово да си взаимодейства с МВР и другите държавни органи.

Във връзка с отказа на вътрешния министър Иван Демерджиев на предложението на главния прокурор да издаде заповед, с която да създаде Национално междуведомствено звено между Прокуратурата, МВР и ДАНС във връзка с провеждане на избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г., Иван Гешев каза, че, видно от отговора, вътрешното ведомство не е против да се създадат общи екипи за борба с изборните нарушения (всъщност, това което Демерджиев написа вчера, е че в законите е нормирано напълно взаимодействието между МВР и ПРБ, а никъде няма нормативно залегнало подобно звено, следователно то е ненужно, б.р.)