В Молдова е забранено използването на символи и атрибути, насърчаващи военна агресия, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Сред тях е и черно-оранжевата двуцветна лента, известна още като лентата на Свети Георги, както и буквите "Z" и "V" .

Лица, които разпространяват забранени символи, включително в онлайн среда, ще бъдат глобени. Разпоредбите са включени в проекта за изменение на Кодекса за нарушения, съобщава агенция IPN.

„За съжаление тези знаци се използват и на територията на Молдова. Тъй като тези признаци като цяло оправдават военна агресия срещу Украйна, ние сметнахме за необходимо да променим законодателството, за да предотвратим тяхната пропаганда на територията на страната“, обясни на пресконференция председателят на Комисията по национална сигурност, отбрана и обществен ред Лилиан Карп.

Според него тези правила нямат нищо общо с Втората световна война, жертвите на която трябва да бъдат почетени. "Няма нищо общо и с Деня на победата, празнуван на 9 май", отбелязва Лилиан Карп.

БТА