Парламентът на Русия каза, че в четвъртък свиква специално заседание, на което ще бъде обсъдена обстановката около Запорожката АЕЦ в Източна Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В публикувано днес официално изявление парламентът каза, че на 25 август ще се състои извънредна сесия на Съвета на Държавната дума, за да бъде обсъдена "заплахата за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала".

Сергей Миронов, парламентарният ръководител на прокремълската партия "Справедлива Русия", каза, че съветът, в който участват председателят на парламента и ръководителите на парламентарните групи, ще приеме "остро изявление" за действията на Киев по отношение на централата и ще призове ООН и други международни органи да се намесят.

Москва обвинява Киев в атаки срещу електроцентралата, която се намира на територия, контролирана от руски сили, въпреки че все още я управляват украински служители. Киев отрича да обстрелва най-голямата АЕЦ в Европа и твърди, че Русия "планира провокация" там, за да оправдае последващи агресивни действия.

Миналата седмица руското министерство на отбраната каза, че може да спре централата, ако обстрелът продължи.