Украинските сили са разрушили мост от ключово значение за снабдяването на руските войски в окупираната от тях Херсонска област, която на юг граничи с Крим. В същото време жители на главното пристанище в Крим, Севастопол, съобщиха за серийни експлозии в града, който е главна база на руския Черноморски флот.

В същото време в Нова Каховка, град в същата област са се раздали взривове и гори руска военна база, съобщи в Телеграм говорителят на областната администрация Серхий Братчук. 

Антоновският мост над река Днепър се разпаднал от детонацията, когато е била улучена придвижваща се по него руска колона от камиони с боеприпаси, които са експлоадирали.

Това съобщи за украинските медии депутатът от херсонския областен съвет Сергей Хлан пред украинския телевизионен "Канал 24". По думите му мостът "се е разлетял" на парчета заради мощния взрив.

"Мостът фактически се разпадна в днешния ден. Няма абсолютно никаква възможност да се преминава по него или да бъде ремонтиран", каза Хлан.

Досега украинските сили успяха силно да повредят моста с попадения на високоточни оръжия и на практика да го извадят от строя. Те успешно обстрелваха още два моста на Днепър. Целта е да бъде изолирана и принудена да отстъпи руска групировка на южния бряг на Днепър. 

Първите съобщения за експлозии в Севастопол са се появили в Телеграм около 17:50 часа местно време, пише сайтът НВ. Съобщава се също, че експлозиите са били с такава сила, че стените на някои сгради са се разклатили.

След първите четири серии взривове на руски военни обекти в Новофьодоровка, Джанкой, Симферопол и Белбек от 9 до 16 август, през уикенда взривове са чути близо до военни обекти и авиобази в Керч, Севастопол, Евпатория, Бахчисарай, припомня НВ.

Русите окупационни власти казват, че гърмежите са от стрелба на тяхната противовъздушна отбрана по украински дронове.

Украинската армия води контранастъпление в Херсонска област, по-голямата част от която Русия завзе още в началото на войната.