Германия ще национализира енергийното дружество „Газпром“, като го постави временно под контрола на Германския енергиен регулатор.

Това заяви министърът на енергетиката Роберт Хабек, след като миналата седмица руският газов концерн неочаквано заяви, че се оттегля от "Газпром Германия".

Министерството на икономиката аргументира необичайната си стъпка с неясните правни отношения в момента с газовия доставчик. Според медиите има опити от Москва дъщерната фирма на „Газпром“ да продължи да ръководи бизнеса. Още днес се очаква да бъде публикувано нареждане за поемане на контрола над германската част на концерна от Германския енергиен регулатор. Той ще е попечител на „Газпром“ до 30 септември.

"Правителството прави необходимото, за да гарантира сигурността на доставките в Германия, а това включва да не излага енергийните инфраструктури в Германия на произволни решения от страна на Кремъл", заяви Хабек.

„Газпром Германия“ ръководи критично важни инфраструктури в страната, които са от най-голямо значение за газовите доставки. Подчиняването му на държавен регулатор е в интерес на обществото - за подсигуряване на доставките.

В петък „Газпром“ обяви, че се разделя с германската си дъщерна фирма. Не е ясно кой ще я поеме, но Германия изпревари събитията.