Повечето видове рак са въпрос на лош късмет, а не на рискови фактори като тютюнопушенето, твърди ново изследване.

Членовете на екип от центъра „Кимел“ към университета „Джон Хопкинс“, САЩ, опитали да обяснят защо някои тъкани са милиони пъти по-уязвими на рак от други. Резултатите, публикувани в американското списание Science, показват, че две трети от видовете рак всъщност са предизвикани от случайни мутации и не са свързани с начина на живот.

И все пак някои от най-често срещаните и смъртоносни видове рак се влияят много от навиците ни. А да живеем здравословно ще повиши шансовете ни да избегнем или да се преборим с което и да е заболяване.

Така че новото изследване съвсем не е "зелена светлина" за увеличаване на цигарите, хапване и пийване, без да ни пука.

"Ще ви дам пример, казва д-р Кристиян Томазети, един от авторите на публикацията, пред Би Би Си. - Да кажем, че родителите ми са пушили цял живот и никога не са развили рак на белите дробове. Ако съм убеден, че рак се причинява само по наследствен път или заради околната среда, то може да реша, че и аз просто имам добри гени и мога спокойно да си пуша. Нашето изследване всъщност казва: "Не, моите родители са били просто страхотни късметлии, докато са играели една изключително опасна игра."

Най-много от наследствени и рискови фактори се влияе ракът на белите дробове и на кожата.

Екипът е изследвал 31 вида тъкани, като тенденцията за мутации в ДНК е при тези, които се обновяват най-динамично.

В дебелото черво стволовите клетки, които дават началото на всички други, се обновяват 4 пъти по-бързо от тези в тънките черва, което съвпада и със случаите на рак при двата вида черва. И макар дебелото черво да е подложено на повече вредни въздействия, другият автор на изследването, д-р Фогелщайн, разказва, че са направени и тестове на мишки, при които съотношението в обновяването е обратно – и при тях съответно повече са случаите на рак на тънките черва.

Левкемията – ракът на кръвта, също не зависи от наследствени или рискови фактори. Разбира се, и там болестта не се развива „случайно“, просто рискът се покачва, защото кръвта се обновява всекидневно.

В САЩ например 6,9% от хората развиват рак на белите дробове в някакъв момент от живота си, 0,6% - рак на мозъка, и едва 0,00072% - тумори на гласовия апарат. 

Токсините от цигарите обясняват защо ракът на белите дробове е много разпространен – все пак те отговарят за 1/5 от рака по света. Но храносмилателната система например е изложена на много повече външни отрови от мозъка, а мозъчните тумори се срещат три пъти по-често от тези на тънкото черво.

Изследователите обаче не са анализирали други две много разпространени ракови заболявания – на гърдата и на простатата. Причината е, че в тези тъкани не може да се измери нормалното темпо на делене на клетките. За тях има и доста данни, че се влияят от външни фактори.