Внесеното предложение за предсрочното му освобождаване или не е писано от юристи, или е писано от трима, които не са си говорили.

То не е дори правно нищо, а е просто нищо.

Прокуратурата единствена защитава демокрацияата, защото се опитват да върнат прийоми от държавта на Тодор Живков.

Това коментира на входа на ВСС главният прокурор Иван Гешев.

Днес Пенумът на ВСС трябва да обсъди допустимостта на 9-те точки предложение, внесени от правосъдната министърка Надежда Йорданова.

Както Клуб Z писа, предишния път вече бе гласувано, че не може за осонование на импийчмънт да бъдат обсъждани факти отпреди встъпването в длъжност на главния прокурор. Така вероятно от предложението на Йорданова ще отпаднат "служебно" прелюбопитни истории като осъдителното решение срещу България по делото на сем. на Баневи в Страсбург, аферата "Жоси", неразследването на отравянето на Емилиян Гебрев или делото на Елена Йончева.

Отскоро Гешев има нова тактика - идва на ВСС пеш и минава покрай журналистите. Така днес се получи "закачка" с викащите по негов адрес на тротоара срещу ВСС.

Днешният извънреден Пленум (обикновено той се събира в четвъртък, б.р.) става на фона на протести пред сградата на ВСС на "Боец" и привържениците на Десислава Иванчева. По-ранобудните от тях посрещнаха Гешев с подвиквания.

Георги Георгиев, "Боец", и бившият съдия, а сега независим общински съветник Методи Лалов.

Иначе главният прокурор със зъгриженост определи опита за импийчмънта му като "дълбоко непознаване на конституцията" - която разделя от една страна парвомощията на наблюдаващия прокурор от ръководителите му и от главния прокурор, от друга - разделя съдебната от изпълнителната и законодателната власт. Гешев напомни, че този, който е писал предложенията, ги бърка. 

И за пореден път повтори монолога - че прокуратурата не води война, а е нападната.

"Това, което се случва, е координирана атака срещу съдебната власт, в частност прокуратурата, не само от изпълнителната власт, особено от някои министерства. Това си е нападение срещу държавността“, каза главният прокурор пред медиите.

Той даде пример, че това, което се случва в страната, е полицейски произвол (не стана ясно дали говори само за ареста на едни трима ВИП-арестанти или по-общо, б.р.). И повтори любимата си теза - че прокуратурата е останала последният пазач между гажданите и безаконието и това е причинта да се опитват да я "овлядеят". Така щели да ни върнат в държавата, управлявана от Тодор Живков, когато обвинението бе към МВР.

Той напомни на журанлистите, че и за тях щяло да стане много опасно.

След което изрази разбиране към редовите полицаи, които били изправени пред избора - дали да извършват незаконни действия, или да останат без работа.

На свой ред на влизане - около 10-ина мин след него, Надежда Йорданова отрече твърдението, че изпълнителната власт се опитва да овладее прокуратурата чрез отправеното искане за отстраняването му.

„Това е абсолютно невярно твърдение и нов опит да се измести фокусът на дискусията“, каза Йорданова пред медиите преди заседанието на Пленума.

Йорданова добави, че като министър на правосъдието има конституционно правомощие да иска прекратяване на мандата на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Отказвам да спекулирам дали днешният дебат за допустимостта на искането ще бъде отложен по някаква причина, каза тя. И посочи, че нито едно от основанията в предложението й за освобождаване от длъжност на Иван Гешев не са свързани с личния му живот, а с неговите правомощия като главен прокурор.

В отговор на въпрос дали този състав на ВСС може да вземе решение срещу главния прокурор, каквито и да са доводите за това, Йорданова коментира, че настоящият състав на Пленума на ВСС „все повече показва неспособност да се отнесе отговорно към своите правомощия“. 

„Този факт обаче не може да ме откаже и аз да приема усещане за предрешеност, на която и да е процедура. Аз изпълнявам своите правомощия, нека Пленумът на ВСС да понесе своята отговорност как изпълнява своите“, добави Надежда Йорданова, цитирана от БТА.

Заседанието на ВСС във връзка с предложението на министъра започна. Йордан Стоев от прокурорите дори се запита дали министърът трябва да води заседанието, при положение че е вносител на предложението срещу главния прокурор, и е страна по него.