Путин подписа декрет, с който от 1 април (днес) западните държави трябва да отворят сметки в "Газпромбанк", ако искат да продължат да получават газ от Русия.

Според руския президент така няма да се промени нищо за клиентите на руския газ. Те ще продължат да плащат в евро или долари, а "Газпромбанк“" ще ги обменят на московската борса.

Какви са целите на Путин не е съвсем ясно, но според анализатори на германските банки, така Путин постига няколко неща наведнъж:

1. Стабилизира рублата

Държавите от Г-7 категорично отказаха да плащат в рубли. Освен това според германското правителство в момента руската държава, или "Газпром" нямат директен достъп до плащанията за газа и петрола. Заради санкциите те са замразени в банките, чрез които стават плащанията. С този ход сега Москва ще има достъп до всички плащания.

2. Стабилизира Централната банка и икономиката, а в страната отново ще влезе валута.

3. Може да вдигне цената на газа с курса на рублата, ако Централната банка го фиксира изкуствено.

4. Може да вбие клин сред страните от Европа, точно, когато те показаха единството си срещу действията на Москва.

Ако Германия и Италия получат специално отношение, а други членки на ЕС бъдат принудени да плащат директно в рубли, ще е трудно Рим и Берлин да се откажат от газа, от който са напълно зависими. От друга страна ще бъдат обвинени, че финансират войната в Украйна.