Измененията в Закона за здравното осигуряване, с които се предвижда да се гарантира медицинска помощ на бежанците с временен статут, бяха приети със 158 гласа "за".

Против без изненади гласуваха от "Възраждане" - 6 гласа.

От ДПС, каквото заявка направиха още на здравна комисия, се въздържаха. Както и 16 депутати от ГЕРБ.

С промените украинските бежанци трябва да получат права като на здравноосигурените български граждани.

Основната критика към законопроекта дойде от неяснотата откъде ще дойдат парите за предоставянето на здравните услуги за бежанците с временен статут, като въпросът остана отворен за второ четене. Критиците на предложенията отчетоха, че ги карат да гласуват на тъмно.

Законопроектът предизвика сблъсък между депутатите, тъй като оставя нерешени основни въпроси – в какъв размер ще бъдат здравните осигуровки, от кога ще се внасят, и както стана ясно - откъде ще дойдат парите за тях. Липсва и ясно число колко пари ще трябват. Появи се и мъгляво обяснение, че те ще дойдат от средства от оперативни програми.

В измененията в закона се посочва, че конкретиката трябва да се уреди от Министерския съвет и дотук. 

Хасан Адемов от ДПС повтори критиките и притесненията си от комисията. 

“Вие предлагате сега да сложим мокър печат върху проекта на закона и да предоставим на Министерски съвет да решава какво да се прави. Ама това е моделът на джипката, който го отрекохме всички в тази зала. Защо законодателят не казва по какъв начин да бъдат осигурени? Динамична била обстановката. Е, има прогнози”, реагира Адемов.

Той припомни и становището на НЗОК, че средства за финансиране на подобни мерки няма. 

Асен Балтов от ГЕРБ отново повтори тезата си, че всичко щяло да стане много по-лесно и здравната помощ щяла да бъде много по-пълна със създаването от МС на фонд за лечението на бежанците.

Два часа и половина депутатите се отдадоха и на обичайните размени на политически нападки под формата на реплики, изказвания по процедура и лични обяснения и т.н.

Мартин Димитров от "Демократична България" реши да синтезира дебата - "за ли сте, или против".

"Днес гласуваме принципно дали сме "за" или "против". Ако сте против, означава, че не искате нуждаещите се лица да имат здравносигурена помощ", каза той. И добави, че най-честно действат от "Възраждане", които си казали, че не искат да има здравна помощ за бежанците. "Ясна работа", коментира Димитров (макар партията на Костадин Костадинов да гласува с "против").

Другите казвали - много искаме, но има проблем с финансирането. "Ако сте "за", защо не предложихте свой вариант, попита депутатът от ДБ. Като през цялото време управляващите подвикваха към ГЕРБ "Свалете лентичките!". Визират се значките, оформени като ленти с украинското знаме и с логото на ЕНП, които депутатите на партията носят на реверите.