Доналд Тръмп призова руския президент Владимир Путин, който започна инвазия в Украйна миналия месец, да разкрие всяка компрометираща информация, която може да има за сина на американския президент Джо Байдън, Хънтър, прераде Франс прес.

Бившият републикански президент се върна към обвиненията, които е повтарял много пъти по време на неуспешната си кампания срещу Байдън на президентските избори през 2020 г.

В откъс от интервю, излъчен във вторник от предаването "Просто новините" на "Истинският глас на Америка" (Real America's Voice), Тръмп твърди, че съпругата на кмета на Москва е дала 3,5 милиона долара на Хънтър Байдън.

„Това са много пари“, каза той. „Тя му даде 3,5 милиона долара, така че сега бих си помислил, че Путин ще знае отговора на това. Мисля, че трябва да го разкрие“.

„Мисля, че трябва да знаем този отговор“, добави той.

Тръмп дълго време твърдеше, без да предоставя доказателства, че по-младият Байдън е получил средствата от Елена Батурина, съпруга на покойния кмет на Москва Юрий Лужков, в опит да спечели благоволение на Джо Байдън.

Тръмп оцеля при опит за импийчмънт през 2019 г. заради оказвания от него натиск на украинския президент Володимир Зеленски да разследва това, което той твърди, че е компрометираща информация за сина на Байдън, работил някога за украинска енергийна компания.

В кампанията си за изборите през 2016 г., които спечели, Тръмп публично призова Москва да намери липсващи имейли от съперничката му от демократите Хилари Клинтън.

„Русия, ако слушате, надявам се, че сте в състояние да намерите липсващите 30 000 имейла, мисля, че вероятно ще бъдете възнаградени силно от нашата преса“, каза Тръмп на пресконференция през юли 2016 г.

Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари, като украинските граждани плащат непропорционално висока цена за атаки, които се разследват като военни престъпления, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня, че Джо Байдън ръководи реакцията на Запада с безпрецедентни санкции и снабдяване с оръжия и помощ на Киев, който оказа неочаквано яростна съпротива.

Самият Байдън нарече Путин военнопрестъпник и наскоро заяви, че "не може да остане на власт" след действията си в Украйна, посочва АФП.