Непосредствената цел на Украйна във войната срещу руските окупатори трябва да бъде връщането под контрола на украинските власти над териториите от 24 февруари - датата, на която започна руската инвазия. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за редица руски медии, предаде "Гордон".

Един от журналистите поиска от президента да формулира военната цел на Украйна.

"Да се сведат до минимум броя на жертвите, съкрати продължителността на тази война, да се изтеглят войските на Руската федерация от териториите отпреди 24 февруари, отпреди атаката. Разбирам, че е невъзможно да се принуди Русия да освободи напълно територията, това ще доведе до Трета световна война", каза Зеленски.

Той определи този сценарий като компромис.

"Върнете се там, откъдето започна всичко, и там ще се опитаме да решим въпроса с Донбас, трудния въпрос за Донбас. (...) Аз не съм на 70 години, определено имам време. Но не съм тук за дълго и достоен човек ще дойде след мен. Искам да сложа край на тази война, не искам да имаме стотици хиляди загинали. Не искам това. И затова не се замислям за силова атака - нито срещу Донбас, нито срещу Крим. Защото дълбоко разбирам колко хиляди наши хора биха загинали. И каква би била цената на тези територии, дори и да бъдат възстановени", обясни Зеленски.

По адрес на предстоящите преговори между Украйна и Руската федерация в Турция той подчерта, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна "не подлежат на съмнение".

"Предстои нов кръг от преговори. Защото ние търсим мир - истински мир, без забавяне. Както ми съобщиха, има възможност и необходимост от среща лице в лице вече на територията на Турция. Това не е зле. Нека видим резултата. Нашите приоритети в преговорите са известни: суверенитет, териториална цялост на Украйна не подлежат на съмнение, ефективни гаранции за сигурност за нашата държава са задължителни. Нашата цел също е очевидна: мир, бързо възстановяване на нормалния живот в родната ни държава", посочи президентът.